СДС Пале: „Преко леђа“ општине Пале развијају се друге општине

27.02.2024. 20:15
27
ИЗВОР: katera.news

Свједоци смо да је посљедњих година, упркос Јахорини, шумском богатству и другим природним ресурсима које посједује општина Пале, као и чињеници да се у овој општини налази сједиште четири факултета Универзитета у Источном Сарајеву, дошло до деградације квалитета живота у Палама, пада броја становништва, али и пада економске моћи Паљана, као и могућности да дође до неког озбиљнијег привредног развоја, тврде то у паљанском одбору Српске демократске странке.

У паљанском СДС-у сматрају да све више Паљана свјесно је дугогодишњег застоја у развоју ове општине, па одлучује да своју будућност гради у тренутно много развијенијој општини Источно Ново Сарајево.

Додају да је поражавајући податак да чак и поједини одборници у СО Пале адресу становања имају у другој општини.

Члан Предсједништва ОО СДС Пале, Симо Терзић, каже да је ужасавајући податак да одборник СНСД у Скупштини општине Пале и директор Туристичке организације Града Источно Сарајево Игор Иконић, али и одборник ДНС у Скупштини општине Пале и директор Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ - ФИПА Марко Кубатлија, који би требало да представљају грађане Пала и боре се за интересе ове општине, не живе на подручју Пала.

- Опште је познато и то да бројни одборници СНСД и скупштинске већине у СО Пале посједују некретнине у Источном Новом Сарајеву, а све је више привредника из Пала који радње отварају у Источном Новом Сарајеву - каже Терзић.

Он тврди да се расподјела средстава од боравишне таксе и игара на срећу врши неравномјерно и неправедно, односно, на штету општине Пале.

- Имали смо, не тако давно, један од најдрастичнијих и најбезобзирнијих примјера фаворизовања Источног Новог Сарајева, науштрб Пала. Општина Источно Ново Сарајево, која броји нешто више од 11.000 становника, остварила је, по основу пореза на игре на срећу, 150 пута веће приходе од општине Пале, која броји око 23.000 становника. Наиме, општина Источно Ново Сарајево у 2021. години требало је да инкасира 3 милиона пореских прихода од добитака од игара на срећу, док је по истом основу у буџету општине Пале планирано тек око 20.000 КМ - подсјећа Терзић.

Терзић наводи да средства од боравишне таксе, која се сливају у буџет Града Источно Сарајево, као и средства од игара на срећу, најчешће на штету Пала, иду у корист општине Источно Ново Сарајево, која од тог новца финансира отплату кредита, дугова, плате страначким ухљебима, али и бројне изгубљене судске процесе.

- Не смета нама развој Источног Новог Сарајева, јер би то за нас било исто као да нам смета развој Републике Српске, али итекако смета чињеница да Паљани, кроз плаћање боравишних такси, издвајања за таксе од игара на срећу и бројне друге намете који се сливају у касу града, финансирају сопствену пропаст, безнађе у које тону Пале, али и егзодус своје дјеце, комшија, а напослијетку и самих себе - наглашавају из ОО СДС Пале.

ОО СДС види рјешење у праведнијој расподјели финансијских средстава која се из општинских сливају у градску касу, али и децентрализацији града Источно Сарајево.

- Поједине институције и јавна предузећа која су претходних година измјештена из Пала морају да буду враћена у ову општину, а дио градске администрације требало би да буде пребачен у нову зграду градске управе чија је изградња најављена. Градска управа мора да функцише у пуном капацитету и на Палама, да то не буде само декларативно - навели су из ОО СДС Пале.

Тиме би Пале поново добиле дјелић статуса који заслужују, а који баштине из чињенице да су родно мјесто и ратна престоница Републике Српске, а Паљани би тиме добили шансу за опоравак.

У супротном, уз овакву власт на челу са паљанским СНСД који не смије да се супротстави градоначелнику Љубиши Ћосићу и начелнику Источног Новог Сарајева Јовану Катићу,  општину Пале врло брзо ће задесити судбина Калиновика, Рудог и Чајнича, тврде у ОО СДС Пале и поручују да се то не смије дозволити.

- Борићемо се за нашу општину свим снагама и нећемо дозволити да уски лични и страначки интереси, али и страх и полтронство паљанског СНСД-а према колегама из властитих редова опустоше нашу општину, некада најразвијенију локалну заједницу на подручју града Источно Сарајево. Вратимо Пале на пут развоја! - поручују из Општинског одбора СДС Пале.

Коментари 27
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 29.02.2024. 10:18
    Bar po Palama stanove ne kupuju oni sto kupuju po Lukavici.
  • Generic placeholder image
    Marko Maki 29.02.2024. 08:53
    Lukovica selendra bila selendra ostala koliko samo muslimana je iz federacije kupilo stanova u Lukavici opet će oni živeti sa njima zajedno .
  • Generic placeholder image
    Drago 29.02.2024. 08:48
    Pa kada vam ne valjaju Pale koji kurac živite u Palama
  • Generic placeholder image
    Гвозден 29.02.2024. 08:41
    Све мој до мојега ја коментара вам свака вам част сви ви сте исти око чега се препирете да Бог сачувај ,а то ко каже да су Пале прљав град јели тај био кад на Палама или га је видео кад на слици само .
  • Generic placeholder image
    Гвозден 29.02.2024. 08:40
    Све мој до мојега ја коментара вам свака вам част сви ви сте исти око чега се препирете да Бог сачувај ,а то ко каже да су Пале прљав град јели тај био кад на Палама или га је видео кад на слици само .
  • Generic placeholder image
    Re: Hari 28.02.2024. 23:04
    " Znaš li Hare, ne znali te jadi?" Da Pretis nije loklano javno preduzeće, nego preduzeće namjenske industrije, kojim raspolaže vlada. Pretis je 96 izvučen iz Vogošće, na livadu. Znaš li? Znaš li ti da mu je napravljena hvala, postvljene mašine. Znaš li ko je defakto na vlasti u Republici Srpskoj od 98, pa se obrati njima za poropast Pretisa. Znaš li ko je obećao i dobio izbore u Palama 2018 da će Famosu naći strateškog partnera, pa dovodio neke nama nepoznate likove da se slika sa njima kao kupcima Famosa. Znaš li ti ko je navodno nekim biznismenima iz Rusije prodao Energoinvest? Gdje su ti Rusi? Ko je sada vlasnik Energoinvesta u Lukavici?
    Budi iskren!
  • Generic placeholder image
    Re : Hari 28.02.2024. 22:50
    Hari, jesi li ti Haris?
    Kako iznosiš neistine, kao da si Haris Silajdžić. Jadan budi malo iskren. Neće ta mržnja nigdje na dobro odvesti.
    Kažeš i lažeš. Vlada RS jeste bila u montažnim objektima , koje ti nazivaš barake. Neka ti bude. do početka 98, kada je silom otjerana u BL. Bila svojim barakama, odnosno objektima privremenog karaktera dok se ne završe zgrade u kojima su sada fakulteti. U BL ta vlada je bila podstanar 15.g u objektima grada, koje je izgradila Kraljevina Jugoslavija. Tuga je tvoja da ti ne možeš da razlikuješ vrijeme neposredno poslije rata, bombardovanja, sankcija i vrijeme 25.godina poslije. Evo za pet godina poslije razornog rata napravljena su nova naselja Dedinje, Luke 1, Luke 2, Repci, Ekonomija Mokro. 20-30 godina poslije rata za osam godina crvena vlast na Palama nije bila u stanju da dovrši asfaltiranje ulica u tim naseljima
  • Generic placeholder image
    Skijaš 28.02.2024. 22:04
    Zaslužili ste Paljani sve što vam se dešava. Prodali ste se SNSD-u, Dodiku, Eleku i Ljevnajiću a sada vas oni gaze. Zasluženo!
  • Generic placeholder image
    Kuku nama 28.02.2024. 19:14
    Simo Terzic nesto kaze... Kuku nama kuku
  • Generic placeholder image
    Hari 28.02.2024. 14:26
    U poslijeratnom periodu dok je vladao SDS na Lokalnom-Opštinskom nivou i funckioneri te stranke vodili sva javna preduzeća nebi se reklo da su cvijetale ruže, niti je bilo kakavih investicija ni pomaka da se zaživi bilo koji segment u privredi. Sve je proadalo i urušavalo se. Vlada bila u barakama, stanica policije i tada bila u ruševnom stanju a o infrastrukturi da se i ne priča. A bilo je para, pravilo se Dedinje, presjcale vrpce poput preduzeća Pretis u Mokrom koje nikad nije proradilo, i dr. promašenih investicija. Tako da se aktulenoj vlasti nema mnogo šta prigovoriti, bilo je napretka i biće ga i dalje.
  • Generic placeholder image
    Opex 28.02.2024. 14:24
    Biće Pale opet glavni grad!
  • Generic placeholder image
    Cobra 28.02.2024. 13:43
    Pale,što pre da izađu iz grada,i da budu samostalni,imali bi mnogo para koja bi ostala na palama za razvoj.vidte nam trotore katastrofa grad prljav,komunalci samo papure kupe,anarhija jedna.savić je najbolje radio za Pale...
  • Generic placeholder image
    Iseljeni Sarajlija 28.02.2024. 03:30
    Ebi ga, prijatelji. U sljedećem ratu ćete i vi paljani biti izbjeglice.
  • Generic placeholder image
    X 27.02.2024. 22:46
    Bas su bila fina vremena u vrijeme SDS-a... Ne daj Boze nikada vise.
  • Generic placeholder image
    Joво 27.02.2024. 22:35
    Што ништа не говоре о овим првим тенисерима, тачније рекетима Пала, Стајчић и Вукашиновић? Нешто нико не говори или сви одборници добијају мало? А Љубиша и треба да их одрађује када је СНСД Пале исто као обданиште са Нејаким Бошком
  • Generic placeholder image
    Građenin 27.02.2024. 22:13
    Sve tačno, ali i SDS je glasao da skupština grada pređe u Lukavicu, također puno lopova u stranci, otarasite se prelivoda i duplih igrača pa će vam ljudi vjerovati, kadrovsku politiku popravite a ne sve lični interesi inače ni vama ni nama nema napretka.
  • Generic placeholder image
    Simo je kralj 27.02.2024. 21:55
    Udri ne zali ih, zasluzili su.
  • Generic placeholder image
    Komedija 27.02.2024. 21:54
    PALE SU UMRLE DAVNO, ELEK I JUGOVIC I SKIPINA SU GROBARI PALA.
  • Generic placeholder image
    Ins je za Cosica 27.02.2024. 21:43
    Imali ste Vukovica pa je vukao gore, Cosic radi najbolje stvari za INS, samo naprijed, ko gubi ima pravo da se ljuti.
  • Generic placeholder image
    Bosko Buha 27.02.2024. 21:41
    Odavno u Palama nema niko ko je pravi lokalpatriota....
  • Generic placeholder image
    Pale Paljanima 27.02.2024. 21:39
    Pale treba da izadju iz grada, sve ode u Lukavicu.
  • Generic placeholder image
    SNSD Pale je skup poltrona 27.02.2024. 21:03
    U SNSD Pale sjede poltroni i ulizice ne znam kako ih nije sramota proci ulicom!
  • Generic placeholder image
    Пале Паљанин 27.02.2024. 21:01
    Ови из паљанског СНСД не смију да писну Љубиши Ћосићу, човјек узме паре из Пала и да те паре Источном Новом Сарајеву и паљански СНСД то допушта?!
  • Generic placeholder image
    Pale u srcu 27.02.2024. 21:00
    Na političkoj sceni Pala nemamo kome vjerovati sem SDS, nema teme o kojoj se nisu oglasili
  • Generic placeholder image
    Nikom ništa ne dugujem 27.02.2024. 20:59
    Dušan Gazivoda i Simo Terzić rade odličan posao, nedaju ovpj nakaradnoj vlasti mira. Samo naprijed momci!
  • Generic placeholder image
    Iskreni Paljanin 27.02.2024. 20:58
    Jedina svijetla tačka opozicije u Palama je SDS
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 27.02.2024. 20:45
    Па издвојите се и из овог града, као што сте некад учинили и из оног!
Повезане вијести
Паљански СДС петицијом позива власт да ангажују педијатра у Дому здравља Паљански СДС петицијом позива власт да ангажују педијатра у Дому здравља
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    22m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 31m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 36m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 19m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    16h 25m
    0