Šešelj: Dom zdravlja uspješno odgovorio problemima tokom pandemije virusa korona

15.10.2021. 20:30
0
IZVOR: Katera

Direktor Doma zdravlja „Istočno Sarajevo“ Dejan Šešelj u razgovoru za portal Katera rekao je da se kompletno rukovodstvo i medicinski radnici ove zdravstvene ustanove uspješno bore protiv pandemije virusa korona.

- Radnici Doma zdravlja su dali više od svojih mogućnosti u proteklom periodu. Samo kroz RTG službe je prolazilo po 150 pacijenata, dok je kovid ambulanta radila u tri smjene, sa šest ljekara i medicinskih sestara – kaže Šešelj.

On ističe da je danas situacija dosta povoljnija, posebno zahvaljujući imunizaciji stanovništva opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, na čijem prostoru djeluje ova zdravstvena ustanova.

- Jasno mi je i ukoliko je bilo nezadovoljstva pacijenata u proteklom periodu, ali pogledamo opšte rezultate, Dom zdravlja je efikasno odgovorio na sve potrebe i zahtjeve pacijenata, svaki pacijent bio uredno primljen i adekvatno liječen, te upućivan u bolnicu ako je za to bilo potrebe – kaže Šešelj.

Prema njegovim riječima, tokom pandemije rad porodičnih službi je bio otežan, jer su ljekari iz tih službi često preusmjeravani da rade i u kovid ambulanti, posebno tokom imunizacije stanovništva.

- Problem sa kojim se Dom zdravlja trenutno susreće jeste deficit kadra kada su u pitanju ljekari i sa današnjim danom, prema podacima Biroa za zapošljavanje, na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža nemamo nijednog ljekara na evidenciji biroa – kaže Šešelj.

Slika

On dodaje da u proteklom periodu kolektiv ove zdravstvene ustanove „pojačala“ dva ljekara, koja su došla iz Foče i Zvornika.

- S druge strane, dva ljekara su nam otišla na specijalizaciju u Bolnicu „Srbija“, a imamo neke najave da će još dva ljekara, takođe, ići na specijalizaciju. Trenutno, imamo i pet ljekara koji su već na specijalizacijama, što je i naše opredjeljenje za kontinuiranom edukacijom – kaže Šešelj.

U okviru Doma zdravlja „Istočno Sarajevo“ funkcionišu i područne ambulante opšte i porodične medicine Lukavica, Miljevići, Tilava, Vojkovići i Mladičko Polje.

Šešelj ističe da se svi pacijenti koji se jave ljekarima Doma zdravlja, bilo da je centralna zgrada ili područne ambulante, a imaju simptome kovida, šalju ljekaru u kovid ambulantu, koji nakon pregleda određuje njihov dalji tok liječenja.

- Na taj način smo zaštitili porodičnu medicinu i ljekare, jer smo u određenom problemu ranije imali situaciju gdje je više ljekara bilo zaraženo. Na ovaj način smo taj problem uglavnom riješili – kaže Šešelj i dodaje da razumije negodovanje pojedinih građana kada su u pitanju područne ambulante.

Slika

Prema njegovim riječima, Dom zdravlja „Istočno Sarajevo“ je jedna od vodećih zdravstvenih ustanova u Srpskoj po broju imunizovanih stanovnika.

- Veliki broj staovnika dvije opštine je vakcinisan sa obje doze, njih oko 5.000, dok je oko 3.000 građana primilo prvu i čeka na drugu dozu vakcine – dodaje Šešelj.

Kaže da je imunizacija stanovništva trenutno u stagnaciji, ali i pored toga, oko 30 do 50 pacijenata se dnevno javi u kovid ambulantu i želi da se vakciniše.

Prema najnovijim podacima, na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža do sada je vakcinisano 6.765, dok je revakcinisano 6.393 stanovnika.

Dodaje da je Dom zdravlja „Istočno Sarajevo“ uspješno odgovorio zadacima koji su se ispred njega našli tokom pandemije virusa korona, te da uz velike napore medicinskih radnika se i dalje uspješno bore protiv ovog virusa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO) Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO)
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    6h 41m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    5h 37m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    21h 21m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    22h 33m
    0
  • Posljednji kondorov let
    19h 6m
    0