Siniša Berjan izabran za počasnog profesora prestižnog kineskog univerziteta

08.07.2024. 10:07
0
IZVOR: srna.rs

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan izabran je za počasnog i istaknutog profesora prestižnog kineskog Sjeverozapadnog obrazovnog univerziteta iz kineske provincije Gansu, koji u svom sastavu ima 27 fakulteta i oko 40.000 studenata.

Zvanična ceremonija dodjele ove izuzetno respektabilne titule visokog ranga u svjetskoj akademskoj zajednici, uz prisustvo predsjednika kineskog univerziteta Vang Đanrena i drugih predstavnika ove visokoškolske obrazovne institucije, upriličena je u Lanđou, glavnom gradu kineske provincije Gansu, koji ima skoro pet miliona stanovnika, saopšteno je iz Ambasade BiH u Kini.

Ambasador Berjan je, tokom sastanka sa predsjednikom i predstavnicima kineskog univerziteta, zahvalio za laskavu titulu, te naglasio da ovo priznanje, dobijeno kao rezultat dugogodišnjeg naučnoistraživačkog rada, nije samo njegovo lično, već i priznanje njegovim kolegama sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banjaluci, sa kojima je objavio veći broj naučnih radova u visoko rangiranim međunarodnim časopisima.

Berjan je izrazio zadovoljstvo i nedavnim potpisivanjem sporazuma o saradnji ovog kineskog univerziteta sa dva javna univerziteta iz Republike Srpske koji su realizovani posredstvom Ambasade BiH u Kini i naveo da je ovo priznanje još jedan u nizu koraka na povezivanju, jačanju i produbljivanju saradnje kineskih univerziteta sa visokoškolskim ustanovama Republike Srpske.

Tokom razgovora, Berjan je posebno apostrofirao značajnu ulogu i snažnu podršku Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske na čelu sa ministrom Željkom Budimirom na promovisanju i podsticanju saradnje sa kineskim naučnoistraživačkim i obrazovnim institucijama.

Ovom prilikom je dogovorena i posjeta predstavnika kineskog univerziteta Republici Srpskoj i BiH u septembru.

Sjeverozapadni obrazovni univerzitet, osnovan davne 1902. godine, nalazi se na listi prve klase univerziteta u Kini.

Ova izuzetno respektabilna ustanova je kroz partnerstvo sa univerzitetima širom svijeta osnovala nekoliko Koncučijevih instituta koji promovišu međunarodnu saradnju i kulturnu razmjenu.

Sjeverozapadni obrazovni univerzitet prema svjetskoj listi najboljih univerziteta "Tajms hajer edukejšn" spada u 800 najboljih u svijetu.

Tokom posjete provinciji Gansu, Berjan se u odvojenom susretu sastao i sa Lijem Siveijem /Lie Siwei/, viceguvernerom Gansu provincije koja ima 26 miliona stanovnika sa kojim je razgovarao o daljim mogućnostima saradnje u oblasti ekonomije, obrazovanja, nauke i tehnologije, kulture, turizma, kao i saradnje između lokalnih zajednica.

 

Uzajamne posjete, potpisivanje konkretnih sporazuma i početak primjene dogovorenih aktivnosti očekuje se do kraja tekuće godine.

Ambasador Berjan je učestvovao i u radu 30. Međunarodnog kineskog Sajma investicija i trgovine, a posjetio je i Poljoprivredni Gansu univerzitet.

Komentari 0
Povezane vijesti
Besplatno školovanje u Japanu za studente Univerziteta u Istočnom Sarajevu Besplatno školovanje u Japanu za studente Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Uskoro bratimljenje opštine Sokolac i japanskog grada Isen Uskoro bratimljenje opštine Sokolac i japanskog grada Isen
Najčitanije
  • Sa tržišta BiH se povlači argeta pašteta čiji je rok 10. septembar 2027. godine
    21h 49m
    0
  • Roditelj gađao flašom direktora škole zato što nije mogao da doveze dijete do same škole!?
    23h 26m
    0
  • Bora Stanković - "Slikar" prolaznosti života i ljudske tragike
    22h 20m
    0
  • Mrtve ribe plutaju po moru
    19h 28m
    0
  • Planirani prekidi električne energije
    5h 17m
    0