Sjećanje na nevino stradalu djecu Srpskog Sarajeva (FOTO)

10.03.2023. 14:01
1
IZVOR: katera.news

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ubijenoj djeci Srpskog Sarajeva, ispred Osnovne škole „Sveti Sava” u Istočnom Sarajevu, obilježen je Dan sjećanja na nevino stradalu srpsku djecu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Stigmatizacija srpskog naroda traje tri decenije od završetka rata. U jednostranim i stereotipnim pričama bošnjačkog naroda kao jedinim žrtvama, nema mjesta za stradanja srpskog narod, pa ni za osamnaestomjesečnog Miluna, koji sa dvoje maloljetnih rođaka i roditeljima nije uspio naći spas.

Milena Vitković, Milutova tetka, u ratu je izgubila 10 članova porodice, od kojih troje djece, a kako ističe, svaka godina je sve teža i teža, prepuna tuge i bola.

- Hodala sam od groblja do groblja, tražila svoje upokojene. Dostojno sam ih sahranila, pa sad mogu da im prislužim svijeću i okadim grob – rekla je ona.

Milun je postao sinonim za stradanje srpske djece, a kako ističe njegova tetka Milena, patolog Stanković, koji je vršio obrukciju, potvrdio je da je mučki ubijen, te da su mu ruke i noge bile slomljene.

Vršilac dužnosti direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Viktor Nuždić rekao je da podatak o preko 100 ubijene djece sa Sarajevsko-romanijske regije dokazuje koliko je bio surov Odbrambeno-otadžbinski rat.

- Podatak o preko 500 stradale djece srpske nacionalnosti govori o surovosti i težini rata – rekao je on.

Prema njegovim riječima, Republički centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica dokumentovao je zločine koji su se dešavali na najranjivijim kategorijama, ženama i djeci.

- Centar je izdao monografiju o ženama mrtvama rata, jednu o stradanju banjalučkih beba, kao i monografiju o stradanju djece - rekao je Nužić.

On je dodao da, u želji da se ovako nešto nikada više ne ponovi, treba da pamtimo i ne zaboravimo nevino stradale.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Predrag Krstović

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Željka Topalić podsjetila je da su na današnji 1995. godine, za vrijeme primirja, snajperskim hicima ubijene dvije učenice ove škole Nataša Učur i Milica Lalović, koje su bezbrižno igrale lastiš ispred svoje zgrade u sarajevskom naselju Grbavica.

-  Na današnji dan se okupljamo kako bismo poslali poruku da se ovakvi zločini ne smiju nikada više ponoviti, ali i da otrgnemo od zaborava sve nevino stradale – rekla je ona.

Ona je dodala da na ovaj način nastoje kod učenika ove škole izgraditi etički odnos prema žrtvama i porodicama stradalih, te da nastoje da sjećanje i pamćenje na stradale bude utemeljeno na istini, toleranciji i razumijevanju.

-  Mart mjesec i današnji dan će nas okupljati, a spomenik stradaloj djeci Srpskog Sarajeva će prkositi zaboravu, kao što su ta djeca igrom prkosila ratu – rekla je ona.

Spomenik simbolizuje golubove

U Istočnom Novom Sarajevu je 11. septembra 2018. godine u dvorištu Osnovne škole "Sveti Sava" otkriveno spomen – obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

Učenice ove škole Nataša Učur i Milica Lalović postale su sinonim stradanja djece na području Sarajevsko-romanijske regije.

Na spomeniku, koji simbolizuje golubove,  uklesani su stihovi pjesnika Gorana Vračara "Sumrak", koji su posvećeni stradaloj djeci.

Spomenik je izgrađen na inicijativu školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, a novac za izgradnju ovog spomen – obilježja obezbijedio je Kabinet predsjednika Republike Srpske.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Bez komentara 12.03.2023. 12:02
    Vazno je da srpski generali odgovaraju u Hagu i da su samo oni osudjeni na dozivotnu robiju. A ko odgovara za nastradalu srpsku djecu,civile itd...?
    Zalosno je da su samo SRBI osudjeni i proglaseni zlocincima. Naravno svako treba da odgovara za zlocine,a ne samo SRBI. Ko ce odgovara za srpske civile djecu itd itd
Povezane vijesti
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    15h 20m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    16h 35m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    22h 26m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    20h 53m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    22h 45m
    0