Slava Hrama Preobraženja Gospodnjeg na Pofalićima

19.08.2021. 09:48
0
IZVOR: SRNA

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju će služiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i slavskim obredom, danas će biti proslavljena slava Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu.

Paroh dolački, protojerej stavrofor Čedomir Đelmo rekao je Srni će na praznik Preobraženja Gospodnjeg, u 9.00 časova, mitropolit Hrizostom sa sveštenstvom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, a nakon toga će biti obavljen slavski obred, osveštanje grožđa, litija oko hrama, te svečani ručak i narodno veselje.

- S obzirom na to da je vrijeme Gospojinskog posta, biće obavljeno i sveto pričešće vjernika - rekao je sveštenik Đelmo.

On je dodao da će kum slave ove godine biti Dragan Ostojić iz Istočnog Sarajeva.

- I ove godine, kao i prethodnih, očekujemo veliki broj vjernika. Nadamo se da će i ova proslava proteći mirno i dostojanstveno - rekao je sveštenik Đelmo.

Hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu izgrađen je 1940. godine prilozima pravoslavnih Srba parohije Dolačke i brojnih vjernika iz drugih parohija.

Osveštan je 8. septembra 1940. godine u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Gavrila, mitropolita dabrobosanskog Petra, više episkopa, sveštenika i oko 50.000 vjernika.

Dva puta je zatvaran i skrnavljen. U periodu od 1941. do 1945. godine zatvorila ga je vlast Nezavisne Države Hrvatske, a sveštenike protjerala.

U posljednjem ratu hram je bio opljačkan. Obnova je počela 1995. godine dolaskom nadležnog paroha i parohijana. Postavljena je nova instalacija, završeno oslikavanje hrama, obnovljena zidna ograda, te očišćena fasada.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan
Treba li slavu slaviti u restoranu? Treba li slavu slaviti u restoranu?
Stara crkva na Baščaršiji proslavila krsnu slavu Stara crkva na Baščaršiji proslavila krsnu slavu
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    8h 43m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    8h 7m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    6h 22m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    22h 51m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    8h 1m
    0