Službena vozila korištena bez plana i reda

14.08.2021. 10:13
0
IZVOR: srpskainfo.com

Iako je još prije devet godina odobren projekat za izgradnju baze za smještaj i obuku Jedinice za specijalnu podršku SIPA, to do danas nije realizovano, utvrdila je ovo Kancelarija za reviziju institucija BiH tokom revizije finansijskog izvještaja SIPA za prošlu godinu.

U izvještaju se navodi da je projekat odobren 2012. godine i da je za te namjene predviđeno 9,2 miliona KM. Projekat je trebao biti završen još 2016. godine, ali do danas se to nije desilo.

– Ukupno nerealizovani iznos od 7,8 miliona KM je prenesen i bio raspoloživ u budžetu za 2020. godinu, ali projekat, i pored toga, nije realizovan. Do sada je realizovana kupovina zemljišta – parcele za izgradnju baze za šta je izdvojeno 441.126 KM. Okončana je i procedura konkursa za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu idejnog rješenja projekta, kao i pregovarački postupak za javnu nabavku usluga izrade urbanističko-tehničke dokumentacije, te je izabrana firma koja će izvršiti navedene usluge – ističe se u revizorskom izvještaju.

Revizori su se dotakli i službenih vozila kojim raspolaže SIPA, navodeći da su evidentirali niz nepravilnosti kada je u pitanju njihovo korištenje.

Ističu da je SIPA zaključno sa 31.12.2020. godine raspolagala sa 175 službenih vozila, i to 172 specijalizovana i tri službena vozila.

Ukupni izdaci za upotrebu službenih vozila u 2020. godini iznose 512.125 KM. Izdaci se odnose na gorivo (212.117 KM), materijal i usluge za održavanje vozila (77.515 KM), registraciju motornih vozila (42.513 KM), osiguranje vozila (77.515 KM), usluge pranja vozila (14.025 KM) i nabavku motornog ulja (13.654 KM).

– Analizom dokumentacije iz slučajnog uzorka i drugih dostupnih podataka zapažene su nepravilnosti kada je u pitanju upotreba službenih specijalizovanih vozila – ističe se u izvještaju.

Dodaje se da je revizija utvrdila u određenim slučajevima da evidentiranje kilometraže na pojedinim pravcima znatno odstupaju od stvarne udaljenosti.

Evidentirani su i primjeri netačnog i formalnog vođenja evidencija, koji ne daju istinitu i logičnu informaciju o kretanju vozila i svrsi njegove upotrebe.

– Na primjer, jedan dan imamo relaciju početno odredište – krajnje odredište, a prva naredna relacija je početno odredište iako nije zabilježeno da se vozilo vratilo u početno odredište. Utvrđeno je i prisustvo termina loko vožnja ili područje BiH, tačnije kilometraža i preko 300 km u jednom danu je evidentirana pod loko ili područje BiH – navode revizori.

Dodaju da je oćenu opravdanosti upotrebe službenih specijalizovanih vozila i mogućnosti za poboljšanje dodatno otežavala činjenica da mjesečni planovi za korištenje istih i izvještaj o upotrebi specijalizovanih vozila na osnovu mjesečnih planova u cilju praćenja korištenja specijalizovanih vozila nisu osigurali informacije koje bi doprinijele efikasnom upravljanju voznim parkom.

Revizori ističu da je praksa pokazala da su se i dalje mjesečni planovi uglavnom formalno popunjavali, navodila su se vrlo uopštena obrazloženja korištenja vozila 24 sata, određeni sektori nisu dostavljali izvještaje korištenja svih specijalizovanih vozila koja su dužila i za koja su donijela plan korištenja.

– Uvidom u mjesečne planove i izvještaje o korištenju pomenutih vozila, kao i u putne naloge za navedena vozila, nismo se mogli uvjeriti da u određenim slučajevima postoji direktna veza između korištenja vozila i operativnih potreba službe. Izuzimajući vozila koja su stavljena u upotrebu u 2020. godini, uočeno je i dalje da određena vozila na godišnjem nivou prelaze mali broj kilometara – ističe se u izvještaju.

Dodaje se da je, od ukupnog broja vozila, 33 prešlo manje od 4.000 km godišnje. Revizori ističu da navedeno ukazuje na potrebu analize upotrebe voznog parka SIPA u cilju moguće preraspodjele i racionalizacije.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Akcija "Blek taj": Među uhapšenima visoki funkcioneri policijskih agencija i institucija Akcija "Blek taj": Među uhapšenima visoki funkcioneri policijskih agencija i institucija
Na području Istočnog Sarajeva uhapšeno jedno lice Na području Istočnog Sarajeva uhapšeno jedno lice
SIPA obilazi banjalučka sela zbog izbora iz 2010. SIPA obilazi banjalučka sela zbog izbora iz 2010.
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    11h 39m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    11h 53m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    14h 10m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    11h 45m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    4h 0m
    0