Služen parastos za 30 poginulih pripadnika Jahorinskog odreda

03.11.2019. 17:10
1
IZVOR: Srna

U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama danas je služen parastos za 30 poginulih pripadnika Prvog /Jahorinskog/ odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske i njihovog legendarnog komandanta Rajka Kušića.

Predsjednik Udruženja ratnih veterana Jahorinskog odreda Borislav Cicović rekao je da su se danas na Palama okupili nekadašnji pripadnici osam od devet odreda koliko je brojala Specijalna brigada policije, kako bi odali počast poginulim saborcima.

Cicović je izrazio nadu da će iduće godine biti postavljeno spomen-obilježje poginulim pripadnicima Prvog odreda Specijalne brigade policije, te da je o tome već razgovarano sa rukovodstvom opštine Pale.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da će pokrenuti inicijativu za izgradnju spomen-obilježja za poginule pripadnike Jahorinskog odreda i da će opštinska uprava za to izdvojiti određena sredstva.

-Na taj način želimo da na dostojan način čuvamo uspomenu na pripadnike ovog odreda koji su se časno borili i svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske- rekao je Jugović.

On je podsjetio da je kroz ovaj odred prošlo 300 boraca, koji su bili na ratištima širom Republike Srpske.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je nadu da će opština Pale odrediti lokaciju za izgradnju spomen-obilježja ovom odredu i da će svi pomoći njegovu izradu, jer ta jedinica to zaslužuje.

-Ova jedinica je pružala sigurnost građanima Pala i cijele Sarajevsko-romanijske regije tokom ratnih dešavanja. Posebno što je vodio legendarni Rajko Kušić, koji je važna ličnost za istoriju Pala i Republike Srpske- rekao je Vuković.

Nakon parastosa, cvijeće na Centralno spomen-obilježje palim borcima položile su delegacije Udruženja veterana Jahorinskog odreda, Udruženje "Beli Vukovi", nekadašnji pripadnici odreda Specijalne brigade policije, Jedinice žandarmerije Pale, predstavnici Grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, te Boračke organizacije.

Jahorinski odred bio je jedna od elitnih specijalnih jedinica, koji je bio u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Kroz ovaj odred je tokom rata prošlo od 250 do 300 boraca, od kojih je 30 ugradilo život u temelje Srpske.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Oko 03.11.2019. 20:45
    U prvom redu stone ljudi Koji su bili magacioneri. Pre svega Ujic Slobodan. Hvala.
Povezane vijesti
Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“ Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    20h 13m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    18h 27m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    16h 17m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    8h 42m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    14h 15m
    0