Sokolac: Dara Kalajdžić Rundić - Sreću čine male stvari

09.06.2020. 18:25
0
IZVOR: SRNA

Pedesetčetvorogodišnja Dara Kalajdžić Rundić po zanimanju je elektrotehničar i trenutno bez posla, a slobodno vrijeme provodi crtajući, praveći ukrasne predmete od papira i fotografišući u prirodi sve što joj zapne za oko.

Kada je ostala bez posla nakon prestanka rada pogona za proizvodnju gornjih dijelova obuće u Knežini, kod Sokoca, gdje živi sa porodicom, odlučila je da da oduška svom daru za otkrivanje lijepog, koji, kako kaže, od djetinjstva nosi u sebi.

- Svjesna sam da imam smisla za stvaranje nečeg lijepog i samo moje ime Dara kaže da je to dar od Boga, ali posebno volim sve to zabilježiti fotografijom - priča ova neobična žena.

Crta na papiru temperama, grafitnom olovkom, tušom i običnim bojicama.

Od više vrsta papira pravi ukrasne premete, korpce sa cvijećem i ukrase za rođendanska slavlja i, za sada, ne prodaje, već samo poklanja dragim osobama.

- Kada bih počela da zarađujem od ovog posla bojim se da bih ostala bez svog slobodnog vremena koje godinama provodim u prirodi, na livadi, uz planinske izvore i rječicu Kruševicu, u obližnjoj šumi u kojoj poznajem svaki kutak - govori Dara.

Njena umjetnička duša otkrila je i čari fotografisanja u prirodi, koje joj, po ocjeni poznanika, ide od ruke. Slala je fotografije na nekoliko foto-konkursa, ali do sada nije imala sreće sa nagradama.

Boraveći često pod otvorenim nebom na planiskim proplancima u blizini porodične kuće, postala je ljubitelj i berač svih vrsta jestivih gljiva, pa navodi da se najbolje lisičarke nađu na području između Knežine i Han Pijeska, a najviše vrganja, smrčaka i reduša /đurđevki/ na obroncima planine Palež.

Kada je udajom 1985. godine iz Zenice došla u Knežinu, prihvatila je okruženje i kome se našla, ali je i ta priroda prihvatila nju.

- Svaki detalj u prirodi primijetim, poslednjih nekoliko godina to bilježim kamerom telefona i objavljujem na sajtovima sokolačkog Planinarskog društva `Glasinac` ili Turističke organizacije opštine Sokolac - kaže Rundićeva.

Dara ističe da je srećna žena, supruga, majka i baka jer svoj dan popuni ljepotom koju samo priroda može čovjeku dati, te taj način uživanja preporučuje drugim ljudima, držeći se narodne poslovice da "sreću čine male stvari".

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    9h 17m
    7
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    22h 59m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    22h 27m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    7h 19m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    21h 18m
    0