Sokolac: Na romanijskom platou ljepše vrijeme nakon Trojičinskih zadušnica

01.06.2020. 11:26
0
IZVOR: SRNA

Narodna meteorologija predviđala je na području Romanije krajem maja ili početkom juna nešto nižu temperaturu vazduha, odnosno "studenu sedmicu" koja se završava o Trojičinskim zadušnicama, nakon kojih se na romanijskom platou može očekivati ljepše vrijeme, rekao je osamdesetpetogodišnji Bogdan Stanić iz sela Margetići kod Sokoca.

On se prisjeća priče svog oca Ljuba, koji je dobro poznavao narodne običaje i tradiciju ovog kraja, da "studena evta" ili "studena sedmica" dolazi desetak dana prije pravoslavnog praznika Duhovi /Trojice/, koji se obilježava kao silazak Svetog duha na apostole.

- Studena sedmica se, prema narodnom vjerovanju, završava Zadušnicama, u narodu poznatim kao Trojičinske, nakon kojih se na Romanijskom platou može očekivati ljepše vrijeme - rekao je Stanić.

Stanić je u kratkoj priči za Srnu istakao da su ranije stočari na Romaniji, prateći vremenske prilike, vodili računa o dolasku "studene sedmice", sjećajući se da se početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka krajem maja i početkom juna na Romaniji i okolnim brdima snijeg zadržao i po nekoliko dana.

Prema podacima iz Meteorološke stanice na Sokocu minuli maj se po temperaturi vazduha i količini padavina ne izdvaja od prosjeka zabilježenog u ovom mjesecu u prethodne tri godine.

Prosjek padavina na Sokocu u proteklom mjesecu bio je 69,1 litar, 2019. iznosio je 107,6, litara, u 2018. godini 89,5 litara, a u 2017. godini 51,7 litara.

Prema podacima ove stanice srednja mjesečna temperatura u maju ove godine bila je 11,9 stepeni Celzijusovih, prošle godine 9,7 stepeni, godinu dana ranije 14,3 stepena, a 2017. godine 12,7 stepeni Celzijusovih.

Silazak Svetog duha na apostole - Trojičindan, prema pravoslavnom kalendaru pada u pedeseti dan ili sedmu nedjelju poslije Vaskrsa, a ove godine Srpska pravoslavna crkva i vjernici ovaj praznik obilježiće u nedjelju, 7. juna.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na širem području Romanije zabijelio snijeg Na širem području Romanije zabijelio snijeg
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    22h 46m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    21h 0m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    18h 50m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    11h 15m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    16h 48m
    0