Sokolac: Otkriven jedan slučaj trihinele

30.11.2020. 13:23
0
IZVOR: SRNA

Direktor Veterinarske stanice Sokolac Jadranka Stanišić rekla je da je na području ove opštine nedavno evidentiran samo jedan slučaj prisustva larve trihinele u mesu svinje, iako se bliži kraj sezone svinjokolja na ovom području.

Stanišićeva je naglasila da je Veterinarska stanica odradila svoj dio posla u skladu sa zakonom i uništila meso svinje zaraženo trihinelom.

Ona je istakla da je analizom uzorka trihinela pronađena u mesu svinje kupljene van područja opštine Sokolac.

- Pozitivni slučajevi nalaze se u mesu svinja kupljenih u drugim sredinama, jer ovo nije kraj poznat po uzgajanju i tovu svinja - navela je Stanišićeva.

Prema njenim riječima, na području Sokoca već više godina nije bilo oboljelih lica od trihinele.

Stanišićeva je preporučila građanima da prije korištenja meso domaće ili dvilje svinje obavezno provjere na prisustvo larve trihinele.

Trihinela je parazitna bolest i prenosi se konzumiranjem termički nedovoljno obrađenog mesa svinje u kome se nalaze ciste parazita trihinela spiralis /Trichinella spiralis/ i za njeno liječenje je potreban duži period.

Komentari 0
Povezane vijesti
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    20h 59m
    0
  • Krađa u Palama
    19h 17m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    15h 44m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    18h 32m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    11h 53m
    0