Sokolac: Prva škola plivanja traje već godinu dana

14.12.2020. 13:14
1
IZVOR: SRNA

Na Sokocu je za nepunu godinu dana školu plivanja u bazenu hotela "Zlatni bor" prošlo 250 polaznika kroz 10 ciklusa, izuzimajući pauzu od 10. marta do 1. juna zbog pandemije virusa korona.

Prva škola plivanja

Jedan od trenera ove škole Sanja Koprivica /42/, strukovni fizioterapeut i viši radni terapeut Centra za fizijatriju u sokolačkom Domu zdravlja, navodi za Srnu da je prva organizovana škola plivanja u ovom mjestu počela 21. decembra prošle godine.

- Sokolačka djeca ranije nisu imala priliku da uče plivati na ovakav način i da vježbaju pravilne tehnike plivanja, pa je odziv bio veliki - istakla je Koprivica.

Ona precizira da je školu do sada pohađalo ukupno 110 djece, te da je kroz više ciklusa plivanja broj polaznika dostigao 250, uzrasta od pet do 14 godina.

Prema njenim riječima, od ukupnog broja polaznika, 235 je pohađalo grupne časove plivanja, a 15 djece individualne časove.

Značaj plivanja

Djeca, treninzima tri dana u sedmici, uče da eliminišu strah od vode, a potom vježbaju pravilno disanje, plutanje, održavanje na vodi i ispravne pokrete za kraul, leđnu, prsnu i delfin tehniku plivanja.

Koprivica tvrdi da plivanje, uz atletiku i gimnastiku, spada u osnovne sportove i da je veoma dobro da djeca rano počnu da plivaju, te da tek nakon toga mogu da se opredjeljuju za odgovarajuće sportove.

- Plivanje je dobro jer eliminiše strah od vode, cijelo tijelo radi i sve mišićne grupe, čime se postiže psiho-motorni razvoj djece - ističe ona.

Ideja o pokretanju škole plivanja, kako Sanja navodi, potekla je iz njenog dvadesetogodišnjeg radnog iskustva u struci, kroz koje je sagledavala problematiku današnje i u velikoj mjeri neaktivne djece, koja se sa vježbama na suvom brzo prezasite.

Ona ističe da je prvu podršku dobila od obučenog trenera plivanja Momčila Koprivice, a potom i od trenera Mila Koprivice, sa kojima je napravila plan prema kojem i danas vode školu plivanja u bazenu hotela "Zlatni bor" na Sokocu.

- Ima mnogo talentovane djece sa kojima bi bio pravi izazov raditi na velikom olimpijskom bazenu - napominje Sanja Koprivica.

Mjere zaštite

Ova škola plivanja pridržava se svih mjera Republičkog i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prema kojima je usklađen i rad polaznika po grupama.

Sanja podsjeća da je, prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije, u bazenu najmanje prenošenje virusa korona i nulta stopa zaražavanja zbog prisustva hlora u vodi, ali da se treneri ove škole na Sokocu pridržavaju svih predloženih mjera zaštite.

Školu plivanja Sanja je doživjela kao spoj profesije i hobija i za nju to predstavlja viši interes zajednice.

Ona je sa suprugom Aleksandrom Koprivicom, uz pomoć desetak volontera, tri godine vodila "besplatni program skijanja za djecu na Jahorini", kroz koji je naučio da skija veliki broj mališana.

Projekat je dobio podršku Olimpijskog centra Jahorina, grada Istočno Sarajevo i lokalne uprave Sokolac, kao "super priča za mlade".

Sanja Koprivica radi i kao fizioterapeut u sokolačkom Odbojkaškom klubu "Glasinac", kojem pomaže kao bivša odbojkašica. 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    zox 14.12.2020. 13:24
    Ha,Ha,škola plivanja u bazenu veličine kade, dva zamaharukom i okret. To ima samo u Sokocu,pomodarstvo , makar i na silu.
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    23h 26m
    0
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    15h 54m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    21h 27m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    22h 19m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    1h 27m
    0