Sokolac: Sutra zaupokojene liturgije i parastosi

05.03.2021. 09:12
0
IZVOR: SRNA

U Crkvi Svete Petke na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" i Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu, kao i manastiru Svete Trojice u Ozerkovićima sutra će biti služene zaupokojene liturgije i parastos za sve upokojene, povodom Velikih zadušnica.

Straješina Crkvene opštine Sokolac protojerej stavrofor Ilija Čupić rekao je da će sutra u hramovima Svetog proroka Ilije i Svete Petke biti služene zaupokojene liturgije od 8.00 časova, a potom i parastos za sve upokojene.

Čupić je rekao da će nakon ovih službi sveštenici izaći na gradska groblja u parohijama i izvršiti prelivanje grobova upokojenih parohijana na kojima će srodnici prislužiti svijeće i pomoliti se za pokoj duše upokojenih.

- Očekuje se, kao i svake godine, dolazak prvenstveno vjernika sokolačke parohije i rodbine na grobove svojih upokojenih srodnika, ali i najbliže rodbine i prijatelja iz svih krajeva Republike na Vojničko-spomen groblje `Mali Zejtinlik`, gdje je sahranjeno više od 960 srpskih junaka koji su položili svoje živote za odbranu Republike Srpske - rekao je Čupić.

Zaupokojena liturgija i parastos upokojenima sutra će od 8.00 časova biti služeni i u manastiru Svete Trojice u Ozekorivćima, saopšetno je iz ovog hrama.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sutra obilježavaju Velike zadušnice.

Zadušnice se obilježavaju četiri puta tokom godine, kada se posebno mole i prislužuju svijeće za duše upokojenih najbližih srodnika.

Velike ili Vaskršnje zadušnice, koje u nekim krajevima nazivaju i Zimske, obilježavaju se u subotu pred Mesne poklade.

Komentari 0
Povezane vijesti
U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi
Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    2h 34m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    20h 36m
    7
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    22h 36m
    3
  • Trik kako da ukiselite kupus
    22h 12m
    0
  • Šta vozači treba da redovno provjeravaju?
    21h 22m
    0