Соколац: Сутра заупокојене литургије и парастоси

05.03.2021. 09:12
0
ИЗВОР: СРНА

У Цркви Свете Петке на Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" и Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу, као и манастиру Свете Тројице у Озерковићима сутра ће бити служене заупокојене литургије и парастос за све упокојене, поводом Великих задушница.

Страјешина Црквене општине Соколац протојереј ставрофор Илија Чупић рекао је да ће сутра у храмовима Светог пророка Илије и Свете Петке бити служене заупокојене литургије од 8.00 часова, а потом и парастос за све упокојене.

Чупић је рекао да ће након ових служби свештеници изаћи на градска гробља у парохијама и извршити преливање гробова упокојених парохијана на којима ће сродници прислужити свијеће и помолити се за покој душе упокојених.

- Очекује се, као и сваке године, долазак првенствено вјерника соколачке парохије и родбине на гробове својих упокојених сродника, али и најближе родбине и пријатеља из свих крајева Републике на Војничко-спомен гробље `Мали Зејтинлик`, гдје је сахрањено више од 960 српских јунака који су положили своје животе за одбрану Републике Српске - рекао је Чупић.

Заупокојена литургија и парастос упокојенима сутра ће од 8.00 часова бити служени и у манастиру Свете Тројице у Озекоривћима, саопшетно је из овог храма.

Српска православна црква и вјерници сутра обиљежавају Велике задушнице.

Задушнице се обиљежавају четири пута током године, када се посебно моле и прислужују свијеће за душе упокојених најближих сродника.

Велике или Васкршње задушнице, које у неким крајевима називају и Зимске, обиљежавају се у суботу пред Месне покладе.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    17h 53m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    18h 0m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    14h 42m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    9h 20m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    9h 52m
    0