SPC danas praznuje Svetog Ignjatija Bogonosca i praznik Oci

02.01.2022. 08:55
0
IZVOR: KATERA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas praznuju Svetog Ignjatija Bogonosca, koji je i prva krsna slava u novoj godini.

Sveti Ignjatije je bio učenik Jovana Bogoslova, a poznat je i kao Ignjatije Antiohijski. Bogonoscem je nazvan zato što ga je Isus Hristos držao u rukama dok je bio dijete.

Bio je treći patrijarh Antiohijske crkve, uveo je antifonski način pojanja u crkvi. Odbio je da prizna idolopoklonstvo, zbog čega je 106. godine u Rimu bačen lavovima.

Zvijeri su ga rastrgle, ali njegovo srce ostalo je netaknuto. Kažu da se i danas javlja svakome ko ga, u nevolji, priziva u pomoć.

Sveti Danilo arhiepiskop

Sveti Danilo II, ili Danilo Pećki (oko 1270 — 19. decembar 1337), bio je hrišćanski svetitelj,  pravoslavni 11. arhiepiskop srpski od 1324. do 1337, i književnik.

Njegovo svetovno ime prije monašenja nije zabilježeno. Bio je porijeklom iz vlastelinske porodice. Bio je u dvorskoj službi kod kralja Milutina odakle je pobjegao u Končulski manastir kod Ibra, gdje ga je iguman Nikola zamonašio i dao novo ime Danilo.

Kao jeromonah bio je godinu i po dana kod arhiepiskopa Jevstatija II. Poslije toga je na saboru održanom u Srbiji izabran za igumana Hilandara. U periodu 1307—1309. Hilandar i Sveta gora su trpjeli napade katalonskih razbojničkih četa.

Tada je iguman Hilandara bio Danilo, u tim okolnostima više ratnik, diplomata i upravnik nego monah.

Kao arhiepiskop posvetio se izgradnji novih crkava i obnavljanju starih. Pod njegovim nadzorom zidani su manastir Dečani i manastir Banja.

U dinastičkim sukobima nastupao je kao pomiritelj, izmirio je kralja Dragutina i kralja Milutina, zatim Milutina i Stefana Dečanskog. U monaškom životu bio je strogi podvižnik, imao je „dar suza“.

Srpska pravoslavna crkva ga je proglasila za svetitelja i njegov dan slavi 20. decembra po crkvenom, to je 2. januara po gregorijanskom kalendaru. Odbor Srpske akademije nauka i umetnosti ga je krajem 20. vijeka uvrstio u 100 najznamenitijih Srba.

Praznik Oci

Oci ili Očevi je srpski praznik koji se slavi prvu nedjelju pred Božić. Toga dana, isto kao i na Materice, djeca vezuju svoje očeve, a ovi im se driješe („odvezuju“) poklonima, isto kao i majke.

Oci, Materice i Djetinjci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cijela porodica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Sveti Ignjat Bogonosac Danas Sveti Ignjat Bogonosac
Danas praznik Oci Danas praznik Oci
Danas Sveti Ignjatije Bogonosac Danas Sveti Ignjatije Bogonosac
Najčitanije
  • Uskoro velika promjena vezana za pasoše
    19h 15m
    1
  • Novi problemi potresaju „Šume Srpske“
    22h 55m
    0
  • Bez dozvole ostalo 200 vozača početnika
    20h 15m
    0
  • Trebević: Klizište na Zlatištu prijeti Starom Gradu?
    6h 22m
    0
  • Džino donio radost kadetima Slavije na startu kupa
    20h 40m
    0