Spremni za bezbjednu zimsku turističku sezonu

04.12.2019. 15:15
0
IZVOR: SRNA

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i načelnik Policijske uprave Branimir Šehovac poručili su danas da su stvoreni svi preduslovi za bezbjednu zimsku turističku sezonu na području grada, a posebno na Jahorini i Trebeviću.

Obraćajući se novinarima nakon prve redovne sjednice Foruma za bezbjednost grada Istočno Sarajevo, Vuković je rekao da je bezbjednost veoma važna kada je riječ o razvoju turizma na području grada, te da ga posebno raduje što su na današnjem sastanku informisani da je Policijska uprava preduzela mjere da bi redovna sezona, ali i događaji koji okupljaju veliki broj ljudi protekli bez problema.

Vuković je istakao da su na današnjem Forumu informisani o rezultatima koje je postigla Policijska uprava nakon instaliranja sistema video-nadzora na području grada Istočno Sarajevo.

- Uradili smo dobar posao sa instaliranjem video-nadzora. Imamo dobre rezultate kada je riječ o preventivnom djelovanju na potencijalne prestupnike, jer ih sistem odvraća od činjenja krivičnih djela. Očigledno je i da su postignuti dobri rezultati kada je riječ o otkrivanju krivičnih djela i prekršaja - ocijenio je Vuković, koji predsjedava ovim forumom.

On je podsjetio da su u finansiranju projekta video-nadzora učestvovali Gradska uprava, sa nešto više od 50 odsto, dok su ostatak troškova snosile opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Pale i Sokolac, dok su Istočni Stari Grad i Trnovo, kao nerazvijene opštine, bile oslobođene plaćanja.

- Grad Istočno Sarajevo izmirio je svoje obaveze, kao i opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Sokolac, dok opština Pale jedan dio još nije izmirila. Mi očekujemo da će to do kraja godine biti izmireno, jer smo informisani da se ova stavka našla u rebalansu ovogodišnjeg budžeta - naveo je Vuković.

Vuković je najavio da će vlasništvo nad opremom koji je nabavljena za potrebe video-nadzora uskoro sa grada preći na opštine, koje će ubuduće gazdovati ovim sistemom, te sa Policijskom upravom Istočno Sarajevo uređivati dalje odnose.

Šehovac je rekao da je članove Foruma upoznao o bezbjednosnoj situaciji u gradu, kao i o pripremama i planovima za zimsku turističku sezonu, koje sprovode Policijska uprava i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

On je rekao da je zadovoljan aktivnostima Gradske uprave i opština kada je riječ o ulaganju u bezbjednost na području grada, naglasivši da uvijek postoji mogućnost za dodatno unapređenje sistema video-nadzora.

- Predložio sam da ubuduće nađemo način da nadogradimo sistem video-nadzora kako bi bezbjednost građana bila podignuta na još bolji novi nivo - rekao je Šehovac.

Šehovac je naveo da je tokom sastanka razgovarano i o problematici nasilja u porodici, te da očekuje da bi u narednom periodu trebalo da budu usvojeni konkretni prijedlozi.

Sjednici Foruma za bezbjednost grada Istočno Sarajevo prisustvovali su predstavnici opština iz sastava grada, Policijske uprave, Suda, Tužilaštva, zdravstvenih ustanova, te Civilne zaštite.

Forum za bezbjednost grada formiran je zajedno sa lokalnom Policijskom upravom i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, a ima 25 članova, predstavnika različitih institucija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vuković: Predizborni plakat Sladoja nije problematičan Vuković: Predizborni plakat Sladoja nije problematičan
Šehovac: Stanje bezbjednosti stabilno i zadovoljavajuće Šehovac: Stanje bezbjednosti stabilno i zadovoljavajuće
PDP-u žrijebanjem dodijeljen mandat u Domu naroda PDP-u žrijebanjem dodijeljen mandat u Domu naroda
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    13h 22m
    0
  • Slani mafini
    22h 43m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    22h 32m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    17h 1m
    3
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    11h 31m
    0