Srbi - Gačani u svakoj generaciji rađaju Obiliće

06.06.2023. 14:43
0
IZVOR: srna.rs

U selu Brljevo kod Gacka danas je služen parastos ustanicima i položeno cvijeće na spomen-obilježje povodom 82 godine od ustanka u Drugom svjetskom ratu protiv ustaša i Dana gatačke opštine, uz poruku da Srbi ovog kraja nikada nisu pristajali da nestanu jer se u svakoj generaciji rađaju Obilići.

Nakon zločina u selu Korita 1941. godine, gdje je ubijeno više od 140 Srba, Hercegovci su se organizovali i poveli borbu za biološki opstanak. Sveštenik Radojica Perišić i Milorad Popović podigli su ustanak u Brljevu, mjestu podno brda Gat, gdje je danas iznesena zastava.

Parastos ustanicima kod spomenika na Brljevu služio je sveštenik Saša Kojović, a cvijeće na spomen-obilježje položile su delegacije opštine Gacko, mjesne zajednice Brljevo i Boračke organizacije Gacko.

Prethodno je sveštenik Saša Kojović služio liturgiju u Crkvi arhangela Mihaila u Kazancima.

Predstavnik opštine Gacko Aleksije Grgur rekao je da je Korićka jama 1941. godine bila smrt, ali je Brljevo bilo vaskrsenje, te da je život u ovom selu pobijedio.

- Nismo pristali da nestanemo i nećemo! To je glavna poruka Radojice Perišića, Spasoja i Milana Tepavčevića iz 1941. godine i Milana i Dušana Tepavčevića iz 1992. godine. Ovaj kraj u svakoj generaciji rađa Obiliće i to je vertikala Brljeva, Gata i ove crnogorsko-hercegovačke granice - naglasio je Grgur.

On je istakao da je ovo mjesto prve slobodne teritorije u okupiranoj Evropi, a da su ljudi koji su na brdo Gat iznijeli barjak slobode bili baklja koja je zapalila ustanke širom srpskih zemalja.

Predsjednik mjesne zajednice Brljevo Obren Nikolić rekao je da mu je čast da sa ovog mjesta svim Gačanima može da čestita Dan opštine, sa mjesta prve iskre koja je zapalila prvi plamen slobode u porobljenoj Evropi.

- Sa mjesta gdje je grupa mještana okolnih sela predvođena sveštenikom Radojicom Perišićem krenula u spas svoga doma i srpskog roda. Iako se pedeset godina nije smjelo pričati o ovom ustanku, popu Radojici, ni vremenu poslije ustanka, mještani ovog sela u srcima su s ponosom uvijek nosili ustanak, popa Radojicu i Jugoslovensku vojsku u otadžbini - rekao je Nikolić.

U okviru programa danas je održan istorijski čas, kao i prigodan kulturno-umjetnički program.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mali Zejtinlik - priča o jednom ratu i životu poslije rata (VIDEO) Mali Zejtinlik - priča o jednom ratu i životu poslije rata (VIDEO)
Srbima i jutros zabranjen ulazak na radna mjesta Srbima i jutros zabranjen ulazak na radna mjesta
Zlatni atletičari Čedomir i Gligor, sin i otac, osvajači novih medalja Zlatni atletičari Čedomir i Gligor, sin i otac, osvajači novih medalja
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 18m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 41m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 14m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 11m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 2m
    0