Срби - Гачани у свакој генерацији рађају Обилиће

06.06.2023. 14:43
0
ИЗВОР: srna.rs

У селу Брљево код Гацка данас је служен парастос устаницима и положено цвијеће на спомен-обиљежје поводом 82 године од устанка у Другом свјетском рату против усташа и Дана гатачке општине, уз поруку да Срби овог краја никада нису пристајали да нестану јер се у свакој генерацији рађају Обилићи.

Након злочина у селу Корита 1941. године, гдје је убијено више од 140 Срба, Херцеговци су се организовали и повели борбу за биолошки опстанак. Свештеник Радојица Перишић и Милорад Поповић подигли су устанак у Брљеву, мјесту подно брда Гат, гдје је данас изнесена застава.

Парастос устаницима код споменика на Брљеву служио је свештеник Саша Којовић, а цвијеће на спомен-обиљежје положиле су делегације општине Гацко, мјесне заједнице Брљево и Борачке организације Гацко.

Претходно је свештеник Саша Којовић служио литургију у Цркви архангела Михаила у Казанцима.

Представник општине Гацко Алексије Гргур рекао је да је Корићка јама 1941. године била смрт, али је Брљево било васкрсење, те да је живот у овом селу побиједио.

- Нисмо пристали да нестанемо и нећемо! То је главна порука Радојице Перишића, Спасоја и Милана Тепавчевића из 1941. године и Милана и Душана Тепавчевића из 1992. године. Овај крај у свакој генерацији рађа Обилиће и то је вертикала Брљева, Гата и ове црногорско-херцеговачке границе - нагласио је Гргур.

Он је истакао да је ово мјесто прве слободне територије у окупираној Европи, а да су људи који су на брдо Гат изнијели барјак слободе били бакља која је запалила устанке широм српских земаља.

Предсједник мјесне заједнице Брљево Обрен Николић рекао је да му је част да са овог мјеста свим Гачанима може да честита Дан општине, са мјеста прве искре која је запалила први пламен слободе у поробљеној Европи.

- Са мјеста гдје је група мјештана околних села предвођена свештеником Радојицом Перишићем кренула у спас свога дома и српског рода. Иако се педесет година није смјело причати о овом устанку, попу Радојици, ни времену послије устанка, мјештани овог села у срцима су с поносом увијек носили устанак, попа Радојицу и Југословенску војску у отаџбини - рекао је Николић.

У оквиру програма данас је одржан историјски час, као и пригодан културно-умјетнички програм.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Годишњица највећег покољ над Србима Годишњица највећег покољ над Србима
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    7h 15m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    8h 30m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14h 21m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    12h 48m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    14h 40m
    0