Srpska kroz stihove petnaestogodišnje Kristine Lopatić iz Pala

15.08.2023. 10:01
0
IZVOR: srna.rs

Petnaestogodišnja Kristina Lopatić iz Pala, dobitnik ovogodišnje nagrade "Zmijanjče" za pjesmu "Čuvajmo Republiku Srpsku", izjavila je da je u svojoj pjesmi opisala gradove u Srpskoj, znamenite pisce, srpski jezik i srpsko pismo.

Nagrada za najboljeg mladog pisca u Republici Srpskoj biće joj uručena 25. avgusta u Banjaluci kada će svečano biti otvoren 58. "Kočićev zbor".

Lopatićeva je rekla Srni da je ponosna što je dobila jedinstvenu nagradu "Zmijanjče" koja joj mnogo znači.

- Potajno sam se nadala nagradi jer sam pjesmu pisala neobičnim stilom kroz akrostih. Žiri je prepoznao kvalitet stiha, ljepotu rime i nagradio me. Dugo sam je pisala jer sam morala ispuniti zahtjeve svoje nastavnice Radomirke Lalović koja je bila moja podrška - navela je Lopatićeva, koja je završila Osnovnu školu "Srbija" u Palama.

Ona je istakla da je poruka pjesme jasna i da glasi - moramo čuvati svoju Republiku, boriti se za nju i za svoj rod, baš kao što je to nekada radio Petar Kočić.

Kristina kaže da je čitala Kočićeva djela i da su joj baš ona bila inspiracija da piše o svojoj Republici jer je i Petar Kočić volio svoju otadžbinu i borio se za nju.

- Volim da pišem poeziju jer tako iskreno otkrijem svoja osjećanja, tada duša progovori, a ja to zapišem - rekla je ona.

Lopatićeva je nosilac Vukove diplome, a upisala je opštu gimnaziju u Srednjoškolskom centru "Pale".

Učestvovala je na brojnim manifestacijama kao što su školske priredbe, opštinska i republička takmičenja u recitovanju, smotre recitatora. Lopatićeva je osvojila prvo mjesto na republičkom takmičenju za najbolji literarni rad povodom Dana Republike Srpske, kao i drugo mjesto na recitatorskom takmičenju u Banjaluci.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    16h 56m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    20h 35m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    15h 5m
    0
  • Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
    23h 59m
    2
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    3h 46m
    0