Српска кроз стихове петнаестогодишње Кристине Лопатић из Пала

15.08.2023. 10:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Петнаестогодишња Кристина Лопатић из Пала, добитник овогодишње награде "Змијањче" за пјесму "Чувајмо Републику Српску", изјавила је да је у својој пјесми описала градове у Српској, знамените писце, српски језик и српско писмо.

Награда за најбољег младог писца у Републици Српској биће јој уручена 25. августа у Бањалуци када ће свечано бити отворен 58. "Кочићев збор".

Лопатићева је рекла Срни да је поносна што је добила јединствену награду "Змијањче" која јој много значи.

- Потајно сам се надала награди јер сам пјесму писала необичним стилом кроз акростих. Жири је препознао квалитет стиха, љепоту риме и наградио ме. Дуго сам је писала јер сам морала испунити захтјеве своје наставнице Радомирке Лаловић која је била моја подршка - навела је Лопатићева, која је завршила Основну школу "Србија" у Палама.

Она је истакла да је порука пјесме јасна и да гласи - морамо чувати своју Републику, борити се за њу и за свој род, баш као што је то некада радио Петар Кочић.

Кристина каже да је читала Кочићева дјела и да су јој баш она била инспирација да пише о својој Републици јер је и Петар Кочић волио своју отаџбину и борио се за њу.

- Волим да пишем поезију јер тако искрено откријем своја осјећања, тада душа проговори, а ја то запишем - рекла је она.

Лопатићева је носилац Вукове дипломе, а уписала је општу гимназију у Средњошколском центру "Пале".

Учествовала је на бројним манифестацијама као што су школске приредбе, општинска и републичка такмичења у рецитовању, смотре рецитатора. Лопатићева је освојила прво мјесто на републичком такмичењу за најбољи литерарни рад поводом Дана Републике Српске, као и друго мјесто на рецитаторском такмичењу у Бањалуци.

Коментари 0
Повезане вијести
Едукативнo предавање „Оружје не штити, оружје убија“ сутра у Палама Едукативнo предавање „Оружје не штити, оружје убија“ сутра у Палама
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    5h 32m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    5h 49m
    2
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    20h 26m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    6h 25m
    2
  • Лука Глигорић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
    23h 3m
    1