Srpski mališani uče maternji jezik

31.05.2022. 11:24
0
IZVOR: srna.rs

U srpskom selu Đevrske, u opštini Kistanje, u Dalmaciji, pokrenuta je škola srpskog jezika koju pohađa tridesetak mališana.

Tridesetdvogodišnji Sava Vojnović, predsjednik Udruženja Naša kuća" iz Đevrsaka, najzaslužniji je što srpska djeca van školskih aktivnosti imaju priliku da izučavaju maternji jezik.

- Prepoznali smo potrebu naše djece. Najviše ih je iz Đevrsaka, ali ima i sedam mališana koji u školu dolaze iz Skradina, Kistanja, Uzdolja, Nunića. Naša djeca sada imaju priliku da uz njihovu učiteljicu Radu izučavaju maternji jezik - priča Sava za Srnu.

On napominje da je škola srpskog jezika smještena u parohijskom domu uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa dalmatinskog Nikodima.

Prema Savinim riječima, ideja se rodila kada su djeca iz Dalmacije išla u posjetu Srbiji i egovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, a sve to uz neizmjernu podršku Radmile Berić iz Udruženja Žene Kosovske doline", kao i Savinih prijatelja Miloša i Bobe.

- Nizom humanitarnih akcija koje su realizovane ovdje, ali i u dijaspori, zahvaljujući dobrim ljudima, prikupili smo 15.000 evra za opremanje prostorija koje su danas učionice srpskog jezika ovdje u Đevrskama - ističe Sava.

Život u Dalmaciji za Srbe je izazovan, ali i lijep, jer, kako kaže Sava, svoj si na svome".

- Samo jedno mjesto na svijetu zove se dom. Kada sam bio daleko od mojih Đevrsaka nije bilo časa da nisam razmišljao o rodnoj grudi - priča Sava, koji je svoju sreću pronašao u rodnoj Dalmaciji.

Škola srpskog jezika počela je sa radom u pravom trenutku, budući da tokom ljetnjeg perioda mališani koji dođu u zavičaj njihovih roditelja, a žive rasuti po svijetu, imaju priliku da izučavaju srpski jezik.

- Očuvanje identiteta, kulture, tradicije, vjere, maternjeg jezika i običaja - garant je našeg opstanka i ostanka u Dalmaciji, našem vjekovnom gnijezdu - ističe Sava.

On uz pomoć svojih saboraca", porodica mališana i dobrih ljudi, ali i veliku podršku organizacije 28. jun", vraća život u Dalmaciju i stvara bolje uslove za srpsku djecu koja su garant opstanka srpskog naroda u tom dijelu Hrvatske.

- Za sve ovo što sam ja danas - dugujem mojoj Dalmaciji. Ovdje gdje sunce najljepše grije, a bura miluje obraze - poručuje Sava i poziva one koji razmišljaju o povratku da se vrate u zavičaj.

Priredila: Jelena Dešić

Komentari 0
Povezane vijesti
Djed optužen da je polno zlostavljao maloljetnu unuku Djed optužen da je polno zlostavljao maloljetnu unuku
Dejan Taušan drugi, Ivona Kaurin treća na Regionalnom takmičenju iz srpskog jezika Dejan Taušan drugi, Ivona Kaurin treća na Regionalnom takmičenju iz srpskog jezika
Srpska djeca u Glamoču i dalje ne mogu da izučavaju maternji jezik Srpska djeca u Glamoču i dalje ne mogu da izučavaju maternji jezik
Najčitanije
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    15h 11m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    22h 46m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    13h 33m
    0
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    2h 14m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    20h 44m
    0