Српски малишани уче матерњи језик

31.05.2022. 11:24
0
ИЗВОР: srna.rs

У српском селу Ђеврске, у општини Кистање, у Далмацији, покренута је школа српског језика коју похађа тридесетак малишана.

Тридесетдвогодишњи Сава Војновић, предсједник Удружења Наша кућа" из Ђеврсака, најзаслужнији је што српска дјеца ван школских активности имају прилику да изучавају матерњи језик.

- Препознали смо потребу наше дјеце. Највише их је из Ђеврсака, али има и седам малишана који у школу долазе из Скрадина, Кистања, Уздоља, Нунића. Наша дјеца сада имају прилику да уз њихову учитељицу Раду изучавају матерњи језик - прича Сава за Срну.

Он напомиње да је школа српског језика смјештена у парохијском дому уз благослов Његовог преосвештенства епископа далматинског Никодима.

Према Савиним ријечима, идеја се родила када су дјеца из Далмације ишла у посјету Србији и еговој светости патријарху српском Порфирију, а све то уз неизмјерну подршку Радмиле Берић из Удружења Жене Косовске долине", као и Савиних пријатеља Милоша и Бобе.

- Низом хуманитарних акција које су реализоване овдје, али и у дијаспори, захваљујући добрим људима, прикупили смо 15.000 евра за опремање просторија које су данас учионице српског језика овдје у Ђеврскама - истиче Сава.

Живот у Далмацији за Србе је изазован, али и лијеп, јер, како каже Сава, свој си на своме".

- Само једно мјесто на свијету зове се дом. Када сам био далеко од мојих Ђеврсака није било часа да нисам размишљао о родној груди - прича Сава, који је своју срећу пронашао у родној Далмацији.

Школа српског језика почела је са радом у правом тренутку, будући да током љетњег периода малишани који дођу у завичај њихових родитеља, а живе расути по свијету, имају прилику да изучавају српски језик.

- Очување идентитета, културе, традиције, вјере, матерњег језика и обичаја - гарант је нашег опстанка и останка у Далмацији, нашем вјековном гнијезду - истиче Сава.

Он уз помоћ својих сабораца", породица малишана и добрих људи, али и велику подршку организације 28. јун", враћа живот у Далмацију и ствара боље услове за српску дјецу која су гарант опстанка српског народа у том дијелу Хрватске.

- За све ово што сам ја данас - дугујем мојој Далмацији. Овдје гдје сунце најљепше грије, а бура милује образе - поручује Сава и позива оне који размишљају о повратку да се врате у завичај.

Приредила: Јелена Дешић

Коментари 0
Повезане вијести
Пожари у Далмацији, ватра захватила куће код Шибеника Пожари у Далмацији, ватра захватила куће код Шибеника
Ковачевић: Крајње вријеме да српски језик буде обавезан на факултетима Ковачевић: Крајње вријеме да српски језик буде обавезан на факултетима
Укидање наставе на српском порука Србима да се асимилују или иселе Укидање наставе на српском порука Србима да се асимилују или иселе
Најчитаније
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  23h 18m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  6h 14m
  12
 • Сунцобран убио жену
  5h 2m
  0
 • Шаровић и Тривић на Романији
  22h 9m
  0
 • Скупштина дала коначно име - Република Српска
  9h 25m
  0