Srpski policajci neće da učestvuju u akciji na sjeveru Kosova

02.11.2022. 19:23
0
IZVOR: glassrpske.com

Direktor Regionalne direkcije policije za region Sjever Nenad Đurić izjavio je da su danas iz Generalne direkcije policije u Prištini na sjever Kosova poslate patrole saobraćajne policije iz Prištine kako bi vršile pritisak na srpske policajce da izriču opomene vozačima sa KM tablicama.

- Želimo da ukažemo na to da su pomenute patrole iz Prištine na sjever poslate bez znanja i odobrenja regionalnog direktora policije Sjever. U proteklom periodu ukazivali smo i Generalnoj direkciji policije u Prištini i međunarodnoj zajednici na prisustvo specijalnih policijskih jedinica i formiranje baza u našoj zoni odgovornosti, takođe bez našeg znanja i odoborenja, koje svojim aktivnostima unose strah i nemir u narod koji ovde živi. Ovim postupcija direktno se nipodaštava i marginalizuje uloga naše regionalne direkcije koja je ovde prevashodno da štiti i služi narodu koji živi i radi na severu Kosova, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Zalažemo se za puno poštovanje Briselskog sporazuma prema kome su jasno utvrđene naše nadležnosti – rekao je Đurić.

Đurić je rekao da je odluke vlade u Prištini o preregistraciji vozila poslata na izvršenje i regionalnoj direkciji Sjever i naglasio da su u prethodnom periodu stavili do znanja Generalnoj direkciji policije u Prištini i svim relevatnim međunarodnim činicioma politike i bezbjednosti na Kosovu, da policajci iz regiona Sjever tu odluku ne mogu da sprovode jer je politička i uporena prevashodno protiv srpske zajednice kojoj i sami pripadaju i dele zabrinutost povodom svih jednostranih akcija.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić izjavio je, nakon sastanka sa policijskim predstavnicma regionalne direkcije Sjever na kome je razmatrana trenutna situacija nastala nakon odluke vlade Aljbina Kurtija da nastavi sa oduzimanjem ljudskih prava Srbima na sjeveru KiM kroz ugorožavanje slobode kretanja, da rukovodstvo Srpske liste i svi njeni predstavnici pružaju punu podršku časnim policajcima iz regionalne direkcije sever koji su odbili da "svojim komšijama, braći sestrama, ljekarima profesorima uručuju opomene zbog legalnih tablica koje poseduju, a koje izdaju zvanični organi Srbije.

Kako je rekao za Kosovo onlajn, on im se na tome zahvalio u ime svih građana, svih Srba koji žive na prostoru Kosova.

– Srbi sa KiM su pokazali da ne pristaju na ucjene, ne pristaju na plan Aljbina Kurtija da budu obespravaljeni, da im se otima legalna imovina, da im se onemogućava slobodna kretanja. Takođe poslali su i jasnu poruku i Aljbinu Kurtiju ali i onima koji ga podržavaju da Srbi ne žele da zamjene srpske registarske oznake KM na nekakve RKS tablice. U ime rukovodstva Srpske liste želim da naglasim da je nama prije svega potreban mir ne želimo tenzije, ne želimo ovo što sada imamo na terenu, a što je prozivod delovanja specijalnih jedinica koje Kurti šalje u čisto srpske sredine bez ikakvog razloga ali sa namjerom malteretitranja naših građana – rekao je Simić.

Prema njegovim riječima više je nego jasno da je slanje policijskih patrola iz Prištine u opštinama na sjeveru KiM pre svega sa ciljem dalje destabilizacije prilika na ovim prostorima kako bi se naš narod prije svega zastrašio ali i isprovocirao.

– U ime svih nas u ime rukovodstva Srpske liste pozivam građane da ostanu suzdržani, da ne nasjedaju na provokacije, isto tako želim da naglasim, mi srpski politički predstavnici sa KIM u ime našeg naroda pruzamo punu podršku našem državnom rukovodstvu na čelu sa Aleksandrom Vučićem da u skladu sa interesima ovog naroda pronađe rešenje koje će uvažiti interese naroda ali i realnost na terenu i koje će onemogućiti dalju destabilzaciju – rekao je on.

On je ponovio da je Srpska lista tu sa svojim narodom da dijeli sudbinu kao i u prošlosti, da zajedno sa njima mirno i demokratski se bori za ljudska ali i sva ostala prava srpskog naroda kako bi mogao da na ovim prostorima živi život dostojan čovjeka u 21. vijeku.

– Ponoviću ono što smo pre nekoliko dana jasno poručili – izricanje prve kazne novčane bilo kome od naših građana zato što posjeduje registarske oznake organa republike Srbije na ovim prostorima biće povod za oštar odgovor i snažan otpor svim demokratskim sredstvima. Šta će se iz toga dalje izroditi mi ne možemo da predvidimo u ovom trenutku ali ono sto znam da ćemo biti jedinstveni, složni i još jednom pokazati odlučnost da ostanemo i opstanemo na svojim vekovnim ognjištima – rekao je Simić.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Milan Radojević je u ime gradonačelnika četiri opštine na sjeveru Kosova zahvalio komandirima stanica i poručio da potpuno podržavaju i razumiju srpske policajce koji ne žele da uručuju opomene.

– Imali smo sastanak na kome smo donijeli određene zaključke i koji će pokazati jedinstvo našeg naroda na ovim prostorima. Potpuno podržavamo i razumemo naše policajce koji ne žele da uručuju opomene roditeljima koji voze svoju djecu u školu, vozačima saniteta, studentima, kao i svima ostalima na severu KiM, jer srpski narod želi normalno da živi i da ima apsolutnu slobodu kretanja – naveo je Radojević.

Takođe, kako je naveo, srpski narod je zabrinut zbog prisustva policajaca iz Prištine i iz drugih dijelova Kosova na sjeveru.

– To su nam ukazali danas i predstavnici regionalne direkcije Sjever. Srbi na KiM mesecima trpe teror Prištine, otimaju nam zemlju, na našim kućnim pragovima zidaju nove baze koje postaju vojne baze, pripadnici specijalnih jedinica uznemiravaju i maltretiraju naše sugrađane i naše porodice i djecu. Zahtijevamo puno poštovanje Briselskog sporazuma i da se pripadnici saobraćajnih patrola iz Prištine hitno povuku sa severa KiM jer ne postoji nijedan razlog niti osnov za njihov prisustvo ovde – naveo je Radojević.

Kako je rekao gradonačelnik Sjeverne Mitrovice, srpski narod je miran, svoj na svome i ne predstavlja prijetnju bilo kome na KiM.

– Pozivamo pripadnike međunarodnih misija koje deluje na ovim prostorima da ulože svoj autoriitet i osigraju poštovaje Briselskog sporazuma i da se saobraćajne patrole ali i ostale jedinice koje su došle sa Kosova povuku sa severa – naveo je Radojević, prenosi Blic.

Komentari 0
Povezane vijesti
Starica pretučena u Vozući upućena na pregled u Zenicu Starica pretučena u Vozući upućena na pregled u Zenicu
Vraćena spomen-ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini Vraćena spomen-ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini
Nada u pravdu živi još dvije godine Nada u pravdu živi još dvije godine
Najčitanije
 • Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dolaska njihovih čelnika pred Sud BiH
  23h 46m
  8
 • Kosovski vitez Miloš Ćirković: Na zgarištu ikona Svetog Alimpija Stolpnika
  5h 43m
  0
 • Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
  11h 57m
  3
 • Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
  7h 13m
  2
 • Jakov Ignjatović - Začetnik realizma u srpskoj književnosti
  10h 3m
  0