Српски полицајци неће да учествују у акцији на сјеверу Косова

02.11.2022. 19:23
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Директор Регионалне дирекције полиције за регион Сјевер Ненад Ђурић изјавио је да су данас из Генералне дирекције полиције у Приштини на сјевер Косова послате патроле саобраћајне полиције из Приштине како би вршиле притисак на српске полицајце да изричу опомене возачима са КМ таблицама.

- Желимо да укажемо на то да су поменуте патроле из Приштине на сјевер послате без знања и одобрења регионалног директора полиције Сјевер. У протеклом периоду указивали смо и Генералној дирекцији полиције у Приштини и међународној заједници на присуство специјалних полицијских јединица и формирање база у нашој зони одговорности, такође без нашег знања и одоборења, које својим активностима уносе страх и немир у народ који овде живи. Овим поступција директно се ниподаштава и маргинализује улога наше регионалне дирекције која је овде превасходно да штити и служи народу који живи и ради на северу Косова, без обзира на националну и вјерску припадност. Залажемо се за пуно поштовање Бриселског споразума према коме су јасно утврђене наше надлежности – рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да је одлуке владе у Приштини о пререгистрацији возила послата на извршење и регионалној дирекцији Сјевер и нагласио да су у претходном периоду ставили до знања Генералној дирекцији полиције у Приштини и свим релеватним међународним чинициома политике и безбједности на Косову, да полицајци из региона Сјевер ту одлуку не могу да спроводе јер је политичка и упорена превасходно против српске заједнице којој и сами припадају и деле забринутост поводом свих једностраних акција.

Потпредсједник Српске листе Игор Симић изјавио је, након састанка са полицијским представницма регионалне дирекције Сјевер на коме је разматрана тренутна ситуација настала након одлуке владе Аљбина Куртија да настави са одузимањем људских права Србима на сјеверу КиМ кроз угорожавање слободе кретања, да руководство Српске листе и сви њени представници пружају пуну подршку часним полицајцима из регионалне дирекције север који су одбили да "својим комшијама, браћи сестрама, љекарима професорима уручују опомене због легалних таблица које поседују, а које издају званични органи Србије.

Како је рекао за Косово онлајн, он им се на томе захвалио у име свих грађана, свих Срба који живе на простору Косова.

– Срби са КиМ су показали да не пристају на уцјене, не пристају на план Аљбина Куртија да буду обесправаљени, да им се отима легална имовина, да им се онемогућава слободна кретања. Такође послали су и јасну поруку и Аљбину Куртију али и онима који га подржавају да Срби не желе да замјене српске регистарске ознаке КМ на некакве РКС таблице. У име руководства Српске листе желим да нагласим да је нама прије свега потребан мир не желимо тензије, не желимо ово што сада имамо на терену, а што је прозивод деловања специјалних јединица које Курти шаље у чисто српске средине без икаквог разлога али са намјером малтеретитрања наших грађана – рекао је Симић.

Према његовим ријечима више је него јасно да је слање полицијских патрола из Приштине у општинама на сјеверу КиМ пре свега са циљем даље дестабилизације прилика на овим просторима како би се наш народ прије свега застрашио али и испровоцирао.

– У име свих нас у име руководства Српске листе позивам грађане да остану суздржани, да не насједају на провокације, исто тако желим да нагласим, ми српски политички представници са КИМ у име нашег народа прузамо пуну подршку нашем државном руководству на челу са Александром Вучићем да у складу са интересима овог народа пронађе решење које ће уважити интересе народа али и реалност на терену и које ће онемогућити даљу дестабилзацију – рекао је он.

Он је поновио да је Српска листа ту са својим народом да дијели судбину као и у прошлости, да заједно са њима мирно и демократски се бори за људска али и сва остала права српског народа како би могао да на овим просторима живи живот достојан човјека у 21. вијеку.

– Поновићу оно што смо пре неколико дана јасно поручили – изрицање прве казне новчане било коме од наших грађана зато што посједује регистарске ознаке органа републике Србије на овим просторима биће повод за оштар одговор и снажан отпор свим демократским средствима. Шта ће се из тога даље изродити ми не можемо да предвидимо у овом тренутку али оно сто знам да ћемо бити јединствени, сложни и још једном показати одлучност да останемо и опстанемо на својим вековним огњиштима – рекао је Симић.

Градоначелник Сјеверне Митровице Милан Радојевић је у име градоначелника четири општине на сјеверу Косова захвалио командирима станица и поручио да потпуно подржавају и разумију српске полицајце који не желе да уручују опомене.

– Имали смо састанак на коме смо донијели одређене закључке и који ће показати јединство нашег народа на овим просторима. Потпуно подржавамо и разумемо наше полицајце који не желе да уручују опомене родитељима који возе своју дјецу у школу, возачима санитета, студентима, као и свима осталима на северу КиМ, јер српски народ жели нормално да живи и да има апсолутну слободу кретања – навео је Радојевић.

Такође, како је навео, српски народ је забринут због присуства полицајаца из Приштине и из других дијелова Косова на сјеверу.

– То су нам указали данас и представници регионалне дирекције Сјевер. Срби на КиМ месецима трпе терор Приштине, отимају нам земљу, на нашим кућним праговима зидају нове базе које постају војне базе, припадници специјалних јединица узнемиравају и малтретирају наше суграђане и наше породице и дјецу. Захтијевамо пуно поштовање Бриселског споразума и да се припадници саобраћајних патрола из Приштине хитно повуку са севера КиМ јер не постоји ниједан разлог нити основ за њихов присуство овде – навео је Радојевић.

Како је рекао градоначелник Сјеверне Митровице, српски народ је миран, свој на своме и не представља пријетњу било коме на КиМ.

– Позивамо припаднике међународних мисија које делује на овим просторима да уложе свој ауториитет и осиграју поштоваје Бриселског споразума и да се саобраћајне патроле али и остале јединице које су дошле са Косова повуку са севера – навео је Радојевић, преноси Блиц.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Ђурђевдан у Призрену Обиљежен Ђурђевдан у Призрену
Васкрси васкрсле српске војске Васкрси васкрсле српске војске
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    12h 44m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    9h 16m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    12h 0m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    7h 38m
    0
  • Данас Марковдан
    16h 26m
    0