Šta piše u prijedlogu zaključaka poslaničkih klubova u vezi sa Srebrenicom

18.04.2024. 16:55
1
IZVOR: srna.rs

Narodna skupština Republike Srpske podržava stavove iznesene u zaključcima izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, te potvrđuje da je termin “genocid” za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti, piše u prijedlogu zaključaka poslaničkih klubova političkih stranaka iz Srpske o ovom izvještaju.

 

Narodna skupština tu kvalifikaciju trajno odbacuje imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga, ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih između 1.500 i 2.000, a maksimalan broj do 3.000, navodi se u prijedlogu zaključaka.

Prema ovom prijedlogu, Narodna skupština konstatuje da će izvještaj Komisije doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju stradanja svih naroda u regiji Srebrenice i posebno ističe činjenicu da je Komisija radila u potpuno neutralnim uslovima, bez bilo kakvih zahtjeva ili nametanja od institucija Republike Srpske ili pak bilo kakvih političkih zahtjeva.

Narodna skupština je uvjerena da će jedino cjelovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u regiji Srebrenice, ali i u cijeloj BiH doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija, piše u prijedlogu zaključaka.

Parlament Republike Srpske izražava svoj pijetet prema žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, te osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama.

Prema ovom prijedlogu, Narodna skupština odbacuje Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen u Banjaluci juna 2004. godine i 15. oktobra 2004. godine i smatra ga netačnim, tendencioznim, spekulativnim, politički nametnutim od visokog predstavnika Pedija Ešdauna, sačinjenim neobjektivno i zlonamjerno protiv Srba i Republike Srpske.

Narodna skupština ukazuje na činjenicu da je u Izvještaju Komisije utvrđeno da je od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etničkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradalo više od 2.650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža.
U prijedlogu zaključaka se osuđuju i smatraju apsolutno nedopustivim i neprihvatljivim postupci ambasadora Zlatka Lagumdžije, stalnog predstavnika BiH pri UN, koji su usmjereni na pripremu i dostavljanje prijedloga rezolucije o “genocidu” u Srebrenici Generalnoj skupštini UN bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, radi demonizacije Republike Srpske i srpskog naroda kao genocidnog.

U prijedlogu zaključaka se traži da srpski član Predsjedništva BiH pokrene proceduru u Predsjedništvu BiH za razrješenje ambasadora Zlatka Lagumdžije, jer ga Republika Srpska i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH.

Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je mehanizam spoljne politike BiH urušen i da ambasadori koji se imenuju sa teritorije Republike Srpske moraju poštovati odluke institucija Srpske i da su jedino obavezni da slijede spoljnu politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i isključivo usaglašenim odlukama Predsjedništva BiH, piše u ovom tekstu.

Prijedlogom zaključaka se zadužuju Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da nastave aktivnosti koje imaju za cilj prezentovanje rezultata rada i Izvještaja Komisije široj domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Parlament Srpske poziva članove Predstavničkog doma koji se biraju direktno iz Republike Srpske i delegate Doma naroda koje bira Narodna skupština da ove zaključke upute u raspravu u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Predstavnici Republike Srpske će upoznati učesnike Velikog vaskršnjeg sabora Republike Srpske i Srbije sa sadržinom ovog zaključka.

Ove prijedloge zaključaka potpisuju šefovi Klubova poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, Ujedinjene Srpske, Demosa, Socijalističke partije, Narodne partije Srpske, Za pravdu i red, te Poslaničkih grupa DNS-a, SPS-a i Narodnog fronta.
U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je rasprava o izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krle 19.04.2024. 11:42
    Likovi koji su pisali i potpisivali Izvještaje Komisije o utrđivanju događaja u junu i oktobru 2004.godine da je pravde trebalo bi sudski procesuirati za veleizdaju i staviti na stub srama zbog ljage koju su bacili na cjelokupan Srpski narod. Slaba im je odbrana da su radili pod pritiscima, ucjenama? Pa nisu pisali pomenute izvještaje pred uperenim puščanim cijevima, ucjena je bilo po pitanju njihovih funkcija i položaja kojih se nisu htjeli odreći, preovlado je lični interes nad opštim što nam se sada svima obija o glavu. Poslije pljuvanja, nema više lizanja.
Povezane vijesti
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Ponovo odgođeno glasanje o rezoluciji o Srebrenici Ponovo odgođeno glasanje o rezoluciji o Srebrenici
Sve više država shvata pokušaj politizacije priče o Srebrenici Sve više država shvata pokušaj politizacije priče o Srebrenici
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    13h 3m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    11h 58m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    6h 46m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    7h 52m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    16h 20m
    0