Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом

18.04.2024. 16:55
1
ИЗВОР: srna.rs

Народна скупштина Републике Српске подржава ставове изнесене у закључцима извјештаја Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, те потврђује да је термин “геноцид” за Сребреницу нетачан и да се не може прихватити, пише у приједлогу закључака посланичких клубова политичких странака из Српске о овом извјештају.

 

Народна скупштина ту квалификацију трајно одбацује имајући у виду да је минималан број припадника муслиманских снага, ратних заробљеника, заробљених и погубљених између 1.500 и 2.000, а максималан број до 3.000, наводи се у приједлогу закључака.

Према овом приједлогу, Народна скупштина констатује да ће извјештај Комисије допринијети објективном и непристрасном сагледавању страдања свих народа у регији Сребренице и посебно истиче чињеницу да је Комисија радила у потпуно неутралним условима, без било каквих захтјева или наметања од институција Републике Српске или пак било каквих политичких захтјева.

Народна скупштина је увјерена да ће једино цјеловито и истинито сагледавање ратних догађаја у регији Сребренице, али и у цијелој БиХ допринијети јачању повјерења и толеранције међу народима у БиХ, коначном помирењу и суживоту садашњих и будућих генерација, пише у приједлогу закључака.

Парламент Републике Српске изражава свој пијетет према жртвама и њиховим породицама из трагичног сукоба у БиХ, те осуђује ратне злочине почињене на свим странама.

Према овом приједлогу, Народна скупштина одбацује Извјештај Комисије за истраживање догађаја у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, сачињен у Бањалуци јуна 2004. године и 15. октобра 2004. године и сматра га нетачним, тенденциозним, спекулативним, политички наметнутим од високог представника Педија Ешдауна, сачињеним необјективно и злонамјерно против Срба и Републике Српске.

Народна скупштина указује на чињеницу да је у Извјештају Комисије утврђено да је од 1992. до 1995. године, као посљедица етничког чишћења српског народа, убијено и страдало више од 2.650 цивила, заробљених војника и припадника сеоских стража.
У приједлогу закључака се осуђују и сматрају апсолутно недопустивим и неприхватљивим поступци амбасадора Златка Лагумџије, сталног представника БиХ при УН, који су усмјерени на припрему и достављање приједлога резолуције о “геноциду” у Сребреници Генералној скупштини УН без консултација и сагласности институција БиХ, ентитета и конститутивних народа, ради демонизације Републике Српске и српског народа као геноцидног.

У приједлогу закључака се тражи да српски члан Предсједништва БиХ покрене процедуру у Предсједништву БиХ за разрјешење амбасадора Златка Лагумџије, јер га Република Српска и српски народ одбацују као амбасадора БиХ.

Народна скупштина Републике Српске констатује да је механизам спољне политике БиХ урушен и да амбасадори који се именују са територије Републике Српске морају поштовати одлуке институција Српске и да су једино обавезни да слиједе спољну политику БиХ која је заснована на Уставу БиХ и искључиво усаглашеним одлукама Предсједништва БиХ, пише у овом тексту.

Приједлогом закључака се задужују Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица да наставе активности које имају за циљ презентовање резултата рада и Извјештаја Комисије широј домаћој и међународној јавности.

Парламент Српске позива чланове Представничког дома који се бирају директно из Републике Српске и делегате Дома народа које бира Народна скупштина да ове закључке упуте у расправу у Парламентарну скупштину БиХ.

Представници Републике Српске ће упознати учеснике Великог васкршњег сабора Републике Српске и Србије са садржином овог закључка.

Ове приједлоге закључака потписују шефови Клубова посланика СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, Уједињене Српске, Демоса, Социјалистичке партије, Народне партије Српске, За правду и ред, те Посланичких група ДНС-а, СПС-а и Народног фронта.
У Народној скупштини Републике Српске у току је расправа о извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 19.04.2024. 11:42
    Likovi koji su pisali i potpisivali Izvještaje Komisije o utrđivanju događaja u junu i oktobru 2004.godine da je pravde trebalo bi sudski procesuirati za veleizdaju i staviti na stub srama zbog ljage koju su bacili na cjelokupan Srpski narod. Slaba im je odbrana da su radili pod pritiscima, ucjenama? Pa nisu pisali pomenute izvještaje pred uperenim puščanim cijevima, ucjena je bilo po pitanju njihovih funkcija i položaja kojih se nisu htjeli odreći, preovlado je lični interes nad opštim što nam se sada svima obija o glavu. Poslije pljuvanja, nema više lizanja.
Повезане вијести
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Поново одгођено гласање о резолуцији о Сребреници Поново одгођено гласање о резолуцији о Сребреници
Све више држава схвата покушај политизације приче о Сребреници Све више држава схвата покушај политизације приче о Сребреници
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    6h 54m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    5h 49m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    23h 11m
    28
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    10h 11m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    9h 12m
    1