Stanić: Zašto Republika Srpska ne zatraži pomoć Republike Srbije?

17.05.2020. 12:33
0
IZVOR: Katera

Republika Srpska zbog situacije sa epidemijom virusa korone treba od Srbije tražiti stručnu pomoć u borbi protiv virusa korona, poručio je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić.

On je kazao da brojni pokazatelji, a pogotovo stopa smrtnosti, govore da postoje opravdani razlozi za zabrinutost.

- Bojim se da su konci u nekom trenutku ispušteni i stopa smrtnosti se popela na 7, 2 %, što je znatno iznad prosjeka regiona od 2, 7 %, dok Republika Srbija ima stopu smrtnosti 2, 2 % , a  Federacija BiH  3, 7% - naveo je Stanić.

Prema njegovom mišljenju ovaj put, od Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića, Republika Srpska  treba tražiti stručnu, a ne materijalnu pomoć.

- Umjesto da traži stetoskope, stalke za infuziju i osnovni medicinski materijal, trebamo tražiti pomoć epidemiloga, virologa, imunologa. Potrebna nam je i pomoć kliničara sa ciljem preispitivanja protokola liječenja u Republici Srpskoj. Pored toga potrebno je da se adekvatnim ugovorima obezbijedi dodatnih 500 analiza PCR dnevno - precizirao je Stanić.

Podsjetio je da se ni Srbija nije ustručavala, da kada joj je bilo najteže, zatraži stručnu i svaku drugu pomoć od Narodne Republike Kine.

- Zašto da onda mi ne odbacimo sujetu i pozovemo dvije grupe stručnjaka iz Republike Srbije da nam pomognu - upitao je Stanić.

On je istakao da se javnosti mora pokazati grafikon epidemije u Republici Srpskoj.

- U ovom trenutku niko više ne spominje u kojoj se mi sedmici epidemije nalazimo? Da li su one famozne "kritične" dvije sedmice prošle? Da li, kako je rekao direktor UKC-a, mi "aktivno udaramo virus ", ili on udara nas?! A da ne spominjem "ispravljanje epidemiološke krive", ili da neko pokaže javnosti taj famozni grafikon epidemije u Republici Srpskoj?! Bojim se da su konci u nekom trenutku ispušteni i stopa smrtnosti se popela na 7, 2 % što je znatno iznad prosjeka regiona od 2, 7 %, dok Republika Srbija ima stopu smrtnosti 2, 2 % ( FBiH  3, 7%). Znam da će odgovor biti da je otkriveno više oboljelih da bi stopa smrtnosti bila niza, ali vi ste odredili i kriterije za testiranje - kazao je Stanić.

Kada se, dodaje on, visokoj stopi smrtnosti oboljelih doda prodor kovid infekcije u UKC, bolnice Doboj i Prijedor... traženje sveobuhvatne pomoći je u potpunosti opravdano.

- Vjerujem da će Republika Srpska pozitivno odgovoriti na naš zahtjev, ukoliko do njega dođe, i pomoći nam da ponovo preuzmemo punu kontrolu. Naše rukovodstvo ih može dočekati upravo onako kako je Republika Srbija dočekala stručni tim NR Kine - kazao je Stanić.

Komentari 0
Povezane vijesti
U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO) U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO)
Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici
Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 24m
    0
  • Slani mafini
    13h 45m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 40m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 34m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 3m
    3