Станић: Зашто Република Српска не затражи помоћ Републике Србије?

17.05.2020. 12:33
0
ИЗВОР: Катера

Република Српска због ситуације са епидемијом вируса короне треба од Србије тражити стручну помоћ у борби против вируса коронa, поручио је предсједник Одбора за здравство СДС Слободан Станић.

Он је казао да бројни показатељи, а поготово стопа смртности, говоре да постоје оправдани разлози за забринутост.

- Бојим се да су конци у неком тренутку испуштени и стопа смртности се попела на 7, 2 %, што је знатно изнад просјека региона од 2, 7 %, док Република Србија има стопу смртности 2, 2 % , а  Федерација БиХ  3, 7% - навео је Станић.

Према његовом мишљењу овај пут, од Србије и њеног предсједника Александра Вучића, Република Српска  треба тражити стручну, а не материјалну помоћ.

- Умјесто да тражи стетоскопе, сталке за инфузију и основни медицински материјал, требамо тражити помоћ епидемилога, виролога, имунолога. Потребна нам је и помоћ клиничара са циљем преиспитивања протокола лијечења у Републици Српској. Поред тога потребно је да се адекватним уговорима обезбиједи додатних 500 анализа ПЦР дневно - прецизирао је Станић.

Подсјетио је да се ни Србија није устручавала, да када јој је било најтеже, затражи стручну и сваку другу помоћ од Народне Републике Кине.

- Зашто да онда ми не одбацимо сујету и позовемо двије групе стручњака из Републике Србије да нам помогну - упитао је Станић.

Он је истакао да се јавности мора показати графикон епидемије у Републици Српској.

- У овом тренутку нико више не спомиње у којој се ми седмици епидемије налазимо? Да ли су оне фамозне "критичне" двије седмице прошле? Да ли, како је рекао директор УКЦ-а, ми "активно ударамо вирус ", или он удара нас?! А да не спомињем "исправљање епидемиолошке криве", или да неко покаже јавности тај фамозни графикон епидемије у Републици Српској?! Бојим се да су конци у неком тренутку испуштени и стопа смртности се попела на 7, 2 % што је знатно изнад просјека региона од 2, 7 %, док Република Србија има стопу смртности 2, 2 % ( ФБиХ  3, 7%). Знам да ће одговор бити да је откривено више обољелих да би стопа смртности била низа, али ви сте одредили и критерије за тестирање - казао је Станић.

Када се, додаје он, високој стопи смртности обољелих дода продор ковид инфекције у УКЦ, болнице Добој и Приједор... тражење свеобухватне помоћи је у потпуности оправдано.

- Вјерујем да ће Република Српска позитивно одговорити на наш захтјев, уколико до њега дође, и помоћи нам да поново преузмемо пуну контролу. Наше руководство их може дочекати управо онако како је Република Србија дочекала стручни тим НР Кине - казао је Станић.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 19m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 14m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    8h 8m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 17m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 27m
    0