Stanovnici Istočnog Novog Sarajeva zahtijevaju niže cijene naknada za odvoz smeća

29.03.2022. 12:17
7
IZVOR: katera.news

Grupa građana iz Spasovdanske i Hilandarske ulice u Istočnom Novom Sarajevu pokrenula je inicijativu za izmjenu obračuna naknada za odvoz smeća, kojom zahtijevaju da se ova naknada obračunava i naplaćuje u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima (Službeni glasnik RS, broj 124/2011 i 100/2017, član 23).

Snježana Škorić, jedan od pokretača ove inicijative, za portal Katera rekla je da je Zakonom propisano da se komunalna naknada određuje prema jedinici izgrađene korisničke površine (metru kvadratnom) za stambeni, poslovni i pomoćni prostor i objekte društvenog standarda.

To znači, objašnjava Škorićeva, da se utvrđena jedinična cijena za jedan metar kvadratni množi sa brojem kvadrata stana/kuće i dobija iznos obaveze za mjesečnu naknadu za odvoz smeća.

- Koliko je poznato, sve opštine i gradovi se pridržavaju ovog zakona u obračunu i naplati trošova odvoza smeća. Zakonsko regulisanje ovoga pitanja isto je i u FBiH i državama u okruženju. Na primjer, u Banjaluci je utvrđena jedinična cijena od 0.14 KM po metru kvadratnom, dok je u Sarajevu cijena 0,11 KM po metru kvadratnom. Ta cijena je manja i u opštini Istočna Ilidža – rekla je ona.

Prema njenim riječima, suprotno Zakonu o komunalnim djelatnostima, u Istočnom Novom Sarajevu je utvrđena cijena od 10 KM mjesečno bez obzira na veličinu stambenog prostora.

- Samac u garsonjeri od 25 kvadratnih metara plaća isto kao višečlana porodica u stanu od 150 kvadratnih metara što nije pošteno, pravedno ni u skladu sa zakonom – istakla je Škorićeva.

Ona dodaje da je ova građanska inicijativa preko delegata predata na  jučerašnjoj Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo, te da, prema njenim riječima, od nadležnih institucija nema nikakvog odgovora i objašnjenja.

Ona napominje da građani izričito zahtijevaju da se utvrdi jedinična cijena za odvoz smeća po metru kvadratnom stana/kuće, te da se po tome izrade i dostave novi obračuni ove naknade za naredni kvartal.

- Nećemo odustati od namjere da se obezbijedi zakonitost u obračunu i naplati usluge odvoza smeća. U slučaju da se ne uvaži ova inicijativa i ne postupi po zakonu, koristićemo sve raspoložive pravne lijekove – istakla je Škorićeva dodajući da će ova grupa pokupiti potpise i od drugih nezadovoljnih građana, ukoliko to bude potrebno.

  • Slika
  • Slika

 

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    metla 30.03.2022. 09:36
    Komunalci rade dobar posao, imajuci u vidu broj radnika amortizovane masine i sl. Lokalna zajednica im treba pomoci u nabavci novih masina....razdvajanju otpada...Na formu placanja ce uvijek biti primjedbi...Zaista nemam nikakve primjedbe na rad komunalnog preduzeca....moj prijedlog je da opstina uvede subvencije za najugrozenije, potrebno je rijesiti problem deponije...A najteze je promjeniti svijest nasih ljudi koji tako olako bacaju smece svuda jer im je "tesko" pronaci kantu ili kontejner...
  • Generic placeholder image
    Krle 29.03.2022. 23:07
    Dobro pitanje GM, nije realno da samac plaća istu cijenu za istu površinu stana koju plaća višečlana porodica . Ako imamo dva stana iste površine u jednojm stanu samac a u drugom dva, tri i više članova isti iznos se plaća za komunalne usluge. Valjda i logično je da samac manje "proizvodi" smeća od višečlane pordice, ili ga uopšte i nema. Jede i pije po restoranima, burgdžinicama i dr. ugost.objektima ili kod familije, niti šta kuva niti sprema. Odkud mu onda smeće, i nema ga. Ali mora da plati, to isto nije u redu.
  • Generic placeholder image
    Bazzinga 29.03.2022. 20:40
    Nije ni pošteno što poslovni prostori plaćaju više nego stanovi. A vlasnici stanova imaju 90% više "aktivnih troškova", bukvalno se ZEV finansira iz deranja vlasnila poslovnih prostora!
  • Generic placeholder image
    Mane 29.03.2022. 20:24
    Možemo nagađati šta je pošteno i šta nije ali jedino ispravno je obračunavati u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima RS! Ako neka odredba Zakona nije pravedna onda se pokreće inicijativa da se Zakon mijenja ili donese novi. Otkud pravo Opštini da određuje iznos naknade suprotno odredbma Zakona? Slažem se da je težak i ružan posao odvoz smeća i čišćenje ulica i drugih javnih površina ali nije rješenje u nezakonitim naknadama, pogotovo što se ovdje radi o neopravdano niskim naknadama za korisnike stambenih prostora većih površina?
  • Generic placeholder image
    GM 29.03.2022. 16:47
    A sta ako u vecem stanu zivi samac, a u anjem viseclana porodica. Da li je onda posteno naplacivati po kvadratu. Naj realnije je po broju clanova u domacinstvu.
  • Generic placeholder image
    Tata 29.03.2022. 16:08
    Sramota je ovo tražiti! Jedan od težih poslova za raditi, skupljaš tuđe smeće na -20 ili +35.
    Nikada neću potpisati ovu peticiju!
    Nemam ništa protiv da bude skuplje, ali imam da bude jeftinije.
    Gledam parkove i ulice, pune smeća. Učite sebe i buduće naraštaje da kante služe za smeće, a ne zelenilo i asfalt!
    Jedini račun, pored vode, koji rado platim jeste ovaj za smetljarinu.
  • Generic placeholder image
    Tom 29.03.2022. 12:51
    Uvsti 0,5KM po kvadratu stana, pa kom opanci tom i obojci 😀
Povezane vijesti
Dječiji fudbalski turnir 1. i 2. juna u Istočnom Novom Sarajevu Dječiji fudbalski turnir 1. i 2. juna u Istočnom Novom Sarajevu
Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
U ponedjeljak obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade U ponedjeljak obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    21h 6m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    21h 13m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    17h 55m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    12h 33m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    13h 5m
    0