Становници Источног Новог Сарајева захтијевају ниже цијене накнада за одвоз смећа

29.03.2022. 12:17
7
ИЗВОР: katera.news

Група грађана из Спасовданске и Хиландарске улице у Источном Новом Сарајеву покренула је иницијативу за измјену обрачуна накнада за одвоз смећа, којом захтијевају да се ова накнада обрачунава и наплаћује у складу са Законом о комуналним дјелатностима (Службени гласник РС, број 124/2011 и 100/2017, члан 23).

Сњежана Шкорић, један од покретача ове иницијативе, за портал Катера рекла је да је Законом прописано да се комунална накнада одређује према јединици изграђене корисничке површине (метру квадратном) за стамбени, пословни и помоћни простор и објекте друштвеног стандарда.

То значи, објашњава Шкорићева, да се утврђена јединична цијена за један метар квадратни множи са бројем квадрата стана/куће и добија износ обавезе за мјесечну накнаду за одвоз смећа.

- Колико је познато, све општине и градови се придржавају овог закона у обрачуну и наплати трошова одвоза смећа. Законско регулисање овога питања исто је и у ФБиХ и државама у окружењу. Нa примјер, у Бањалуци је утврђена јединична цијена од 0.14 КМ по метру квадратном, док је у Сарајеву цијена 0,11 КМ по метру квадратном. Та цијена је мања и у општини Источна Илиџа – рекла је она.

Према њеним ријечима, супротно Закону о комуналним дјелатностима, у Источном Новом Сарајеву је утврђена цијена од 10 КМ мјесечно без обзира на величину стамбеног простора.

- Самац у гарсоњери од 25 квадратних метара плаћа исто као вишечлана породица у стану од 150 квадратних метара што није поштено, праведно ни у складу са законом – истакла је Шкорићева.

Она додаје да је ова грађанска иницијатива преко делегата предата на  јучерашњој Скупштини општине Источно Ново Сарајево, те да, према њеним ријечима, од надлежних институција нема никаквог одговора и објашњења.

Она напомиње да грађани изричито захтијевају да се утврди јединична цијена за одвоз смећа по метру квадратном стана/куће, те да се по томе израде и доставе нови обрачуни ове накнаде за наредни квартал.

- Нећемо одустати од намјере да се обезбиједи законитост у обрачуну и наплати услуге одвоза смећа. У случају да се не уважи ова иницијатива и не поступи по закону, користићемо све расположиве правне лијекове – истакла је Шкорићева додајући да ће ова група покупити потписе и од других незадовољних грађана, уколико то буде потребно.

  • Слика
  • Слика

 

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    metla 30.03.2022. 09:36
    Komunalci rade dobar posao, imajuci u vidu broj radnika amortizovane masine i sl. Lokalna zajednica im treba pomoci u nabavci novih masina....razdvajanju otpada...Na formu placanja ce uvijek biti primjedbi...Zaista nemam nikakve primjedbe na rad komunalnog preduzeca....moj prijedlog je da opstina uvede subvencije za najugrozenije, potrebno je rijesiti problem deponije...A najteze je promjeniti svijest nasih ljudi koji tako olako bacaju smece svuda jer im je "tesko" pronaci kantu ili kontejner...
  • Generic placeholder image
    Krle 29.03.2022. 23:07
    Dobro pitanje GM, nije realno da samac plaća istu cijenu za istu površinu stana koju plaća višečlana porodica . Ako imamo dva stana iste površine u jednojm stanu samac a u drugom dva, tri i više članova isti iznos se plaća za komunalne usluge. Valjda i logično je da samac manje "proizvodi" smeća od višečlane pordice, ili ga uopšte i nema. Jede i pije po restoranima, burgdžinicama i dr. ugost.objektima ili kod familije, niti šta kuva niti sprema. Odkud mu onda smeće, i nema ga. Ali mora da plati, to isto nije u redu.
  • Generic placeholder image
    Баззинга 29.03.2022. 20:40
    Није ни поштено што пословни простори плаћају више него станови. А власници станова имају 90% више "активних трошкова", буквално се ЗЕВ финансира из дерања власнила пословних простора!
  • Generic placeholder image
    Мане 29.03.2022. 20:24
    Можемо нагађати шта је поштено и шта није али једино исправно је обрачунавати у складу са Законом о комуналним дјелатностима РС! Ако нека одредба Закона није праведна онда се покреће иницијатива да се Закон мијења или донесе нови. Откуд право Општини да одређује износ накнаде супротно одредбма Закона? Слажем се да је тежак и ружан посао одвоз смећа и чишћење улица и других јавних површина али није рјешење у незаконитим накнадама, поготово што се овдје ради о неоправдано ниским накнадама за кориснике стамбених простора већих површина?
  • Generic placeholder image
    GM 29.03.2022. 16:47
    A sta ako u vecem stanu zivi samac, a u anjem viseclana porodica. Da li je onda posteno naplacivati po kvadratu. Naj realnije je po broju clanova u domacinstvu.
  • Generic placeholder image
    Tata 29.03.2022. 16:08
    Sramota je ovo tražiti! Jedan od težih poslova za raditi, skupljaš tuđe smeće na -20 ili +35.
    Nikada neću potpisati ovu peticiju!
    Nemam ništa protiv da bude skuplje, ali imam da bude jeftinije.
    Gledam parkove i ulice, pune smeća. Učite sebe i buduće naraštaje da kante služe za smeće, a ne zelenilo i asfalt!
    Jedini račun, pored vode, koji rado platim jeste ovaj za smetljarinu.
  • Generic placeholder image
    Том 29.03.2022. 12:51
    Увсти 0,5КМ по квадрату стана, па ком опанци том и обојци 😀
Повезане вијести
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 59m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    2h 57m
    6
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    11h 23m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    9h 38m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    11h 17m
    0