Stigla struja u novu kuću Vitomira Škipine

20.12.2019. 14:40
0
IZVOR: SRNA

Nakon što je uselio u novu kuću, doduše još nedovršenu, Vitomir Vito Škipina iz Gornjeg Kremina kod Foče ovih dana je prebrinuo još jednu veliku nedaću, dočekavši konačno da ne živi u mraku – u njegov dom stigla je struja.

Fočanska „Elektrodistribucija“ uspjela je da na veoma nepristupačnom terenu obnovi u ratu devastiranu elektromrežu, pa je Vitov novi dom, jedini u ovom opustjelom selu, obasjala svjetlost električne sijalice.

U velikoj dobrotvornoj akciji, koju je pokrenula Crkvena opština Ustikolinska, u Gornjem Kreminu ljetos je ozidana i pokrivena kuća za Vitu, koji je godinama živio u oronulom objektu, pod istim krovom sa kozama.

Presrećan je i zahvalan radnicima „Elektrodistribucije“ što su mu doveli struju.

-Bilo je dosta posla, velikim naporima su to uradili, tako da je sada mnogo lakše živjeti. Čak su mi u kući priključili utičnice i postavili grla za sijalice što nisu stigli drugi majstori - priča Vito.

Kuća još nije dovršena, a Vito je uspio da omalta i uredi jednu prostoriju u koju je uselio. Ima još dosta da se radi, a pomoć u opremanju kupatila obećalo je i preduzeće „Izvor“.

-Kada stigne materijal koji je obećalo preduzeće Izvor, osposobićemo i kupatilo. Trenutno je jedna soba u funkciji, ima i nešto osnovnog namještaja, nisam stigao više, zima me je uhvatila, ali dobro, uradiće se na proljeće - zadovoljan je Vito.

Sada kada je stigla struja bolji su i uslovi za proizvodnju sira, a stado koza se stalno širi pa je Vito sve bliže ostvarenju svog sna da u potpunosti obnovi đedovo imanje i zasnuje ozbiljnu farmu koza.

Direktor fočanske Radne jedinice „Elektrodistribucije Pale“ Milan Vukadinović kaže da je posao dovođenja struje bio složen, zbog specifičnog i teškog terena na blizu 1.000 metara nadmorske visine.

-Ideja se rodila na donatorskoj večeri, nakon čega su naši inženjeri snimili teren i vidjeli šta treba uraditi, a u saradnji sa Milanom Gagovićem iz Crkvene opštine uspjeli smo da dostavimo materijal. Dionica je nanovo urađena, postavljeno je desetak stubova sa novim elkaleks kablom, čija je vrijednost oko 10.000 KM - rekao je Vukadinović.

Struja je u Gornji Kremin stigla nakon 27 godina.

-Povukli smo dovoljan presjek kabla u slučaju novih objekata, kojih će nadamo se biti - naveo je Vukadinović.

Predsjednik Crkvenog odbora parohije ustikolinske Milan Gagović kaže da dobrotvorna akcija za gradnju kuće Vitomiru Škipini još nije završena.

-Trenutno se nabavlja preostala stolarija, a potrebno je završiti i unutrašnje radove. Kada je, zahvaljujući ogromnim naporima Elektrodistribucije, stigla struja, što se svima nama činilo kao nemoguća misija, uradiće se i sve ostalo - rekao je Gagović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porodica Dragojević uselila u topli dom (FOTO) Porodica Dragojević uselila u topli dom (FOTO)
Dječak čije su suze dirnule region, uselio u novi dom Dječak čije su suze dirnule region, uselio u novi dom
Pokrivena kuća za dječaka kojeg je ostavila majka Pokrivena kuća za dječaka kojeg je ostavila majka
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    10h 32m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    9h 16m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    4h 1m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    21h 43m
    0
  • Zemljotres u BiH!
    22h 8m
    0