Стигла струја у нову кућу Витомира Шкипине

20.12.2019. 14:40
0
ИЗВОР: СРНА

Након што је уселио у нову кућу, додуше још недовршену, Витомир Вито Шкипина из Горњег Кремина код Фоче ових дана је пребринуо још једну велику недаћу, дочекавши коначно да не живи у мраку – у његов дом стигла је струја.

Фочанска „Електродистрибуција“ успјела је да на веома неприступачном терену обнови у рату девастирану електромрежу, па је Витов нови дом, једини у овом опустјелом селу, обасјала свјетлост електричне сијалице.

У великој добротворној акцији, коју је покренула Црквена општина Устиколинска, у Горњем Кремину љетос је озидана и покривена кућа за Виту, који је годинама живио у оронулом објекту, под истим кровом са козама.

Пресрећан је и захвалан радницима „Електродистрибуције“ што су му довели струју.

-Било је доста посла, великим напорима су то урадили, тако да је сада много лакше живјети. Чак су ми у кући прикључили утичнице и поставили грла за сијалице што нису стигли други мајстори - прича Вито.

Кућа још није довршена, а Вито је успио да омалта и уреди једну просторију у коју је уселио. Има још доста да се ради, а помоћ у опремању купатила обећало је и предузеће „Извор“.

-Када стигне материјал који је обећало предузеће Извор, оспособићемо и купатило. Тренутно је једна соба у функцији, има и нешто основног намјештаја, нисам стигао више, зима ме је ухватила, али добро, урадиће се на прољеће - задовољан је Вито.

Сада када је стигла струја бољи су и услови за производњу сира, а стадо коза се стално шири па је Вито све ближе остварењу свог сна да у потпуности обнови ђедово имање и заснује озбиљну фарму коза.

Директор фочанске Радне јединице „Електродистрибуције Пале“ Милан Вукадиновић каже да је посао довођења струје био сложен, због специфичног и тешког терена на близу 1.000 метара надморске висине.

-Идеја се родила на донаторској вечери, након чега су наши инжењери снимили терен и видјели шта треба урадити, а у сарадњи са Миланом Гаговићем из Црквене општине успјели смо да доставимо материјал. Дионица је наново урађена, постављено је десетак стубова са новим елкалекс каблом, чија је вриједност око 10.000 КМ - рекао је Вукадиновић.

Струја је у Горњи Кремин стигла након 27 година.

-Повукли смо довољан пресјек кабла у случају нових објеката, којих ће надамо се бити - навео је Вукадиновић.

Предсједник Црквеног одбора парохије устиколинске Милан Гаговић каже да добротворна акција за градњу куће Витомиру Шкипини још није завршена.

-Тренутно се набавља преостала столарија, а потребно је завршити и унутрашње радове. Када је, захваљујући огромним напорима Електродистрибуције, стигла струја, што се свима нама чинило као немогућа мисија, урадиће се и све остало - рекао је Гаговић.

Коментари 0
Повезане вијести
Породица Драгојевић уселила у топли дом (ФОТО) Породица Драгојевић уселила у топли дом (ФОТО)
Дјечак чије су сузе дирнуле регион, уселио у нови дом Дјечак чије су сузе дирнуле регион, уселио у нови дом
Покривена кућа за дјечака којег је оставила мајка Покривена кућа за дјечака којег је оставила мајка
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 33m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    19h 6m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    18h 47m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    23h 58m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    23h 12m
    0