Što prije pronaći način za pomoć optuženim za ratne zločine

27.11.2019. 14:33
2
IZVOR: gradistocnosarajevo.net

Predstavnici opštinskih i gradskih vlasti Istočnog Sarajeva, predsjednici opštinskih boračkih organizacija i Regionalne boračke organizacije sarajevsko-romanijske regije, izrazili su na današnjem sastanku jedinstven stav kad je riječ o podizanju optužnica za ratne zločine protiv srpskog stanovništva i naglasili da je nepravdeno optuženim i njihovim porodicama potrebna mnogo snažnija podrška, kad je riječ o pravnoj borbi, ali i drugim oblicima pomoći.

-Boračka organizacija Republike Srpske godinama vodi borbu da, putem fondacije koja je osnovana za ove namjene, Vlada Republike Srpske uplaćuje sredstva za pravnu i druge vidove pomoći borcima koji se nepravedno terete da su počinili ratni zločin. Nismo i nećemo podržavati lica za koja se utvrdi da su činila ratne zločine, ali imamo obavezu da pomognemo ljudima koji treba da dokažu svoju nevinost - rekao je predsjednik Odbora boračkih organizacija sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić, dodajući da, posljednjih godina, veliki broj ljudi koji nisu okaljali ugled srpskog vojnika i koji su tokom odbrambeno-otadžbinskog rata pomagali nesrpskom stanovništvu, mora da pred sudom dokazuje svoju nevinost.

Lalić je rekao da sud Bosne i Hercegovine donosi presude isključivo protiv pripadnika srpskog naroda, te da je krajnji cilj takvih aktivnosti nestanak Republike Srpske. Lalić dodaje da će boračke organizacije sarajevsko-romanijske regije, uz podršku lokalnih vlasti, pronaći način da u narednom periodu pomognu nevino optuženim saborcima.

-Najnoviji primjer jeste optužnica protiv nekadašnjeg načelnika Službe javne bezbjednosti Pale,Malka Koromana, koji, ne samo da nije počinio ratni zločin, nego je pomagao nesrpskom stanovništvu u toj opštini, što mogu da posvjedoče i pripadnici drugih naroda - naglasio je Lalić.

-Nastojaćemo da u narednom periodu ovaj problem riješimo sistemski, kako bi naši sugrađani koji su nepravedno optuženi znali kome i na koji način mogu da se obrate u slučaju da se suoče sa lažnim optužbama za ratne zločine na osnovu lažnih svjedočenja u montiranim procesima - pojasnio je Lalić.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović pozvao je Sud BiH da odbaci optužnicu protiv Malka Koromana koja, kako je naveo, nema nikakvo pravno uporište.

-Neka na taj način pokažu da su pravedni i nepristrasni. Neka na tom primjeru dokažu da neće suditi časnim ljudima koji su radili za doborbit svog naroda, ali nisu učinili nažao drugim narodima - rekao je Gašanović.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da na području ove lokalne zajednice, tokom ratnih godina, nisu vršeni nikakvi zločini, da je srpski narod Pala pomagao svojim komšijama i prijateljima drugih nacionalnosti.

-Podržaću sve aktivnosti koje treba da uslijede u vezi sa ovom što smo danas dogovorili. Naglasiću da u sarajevsko-romanijskoj regiji ne postoji ništa što može da baci mrlju i sumnju da su, tokom proteklog rata, ovdje vršeni bilo kakvi zločini - istakao je Jugović.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da današnji sastanak treba da inicira institucije Republike Srpske da pokažu jedinstvo i pruže snažniju podršku optuženima za ratne zločine.

-Naši građani koji su osumnjičeni za ratne zločine ne smiju ostati bez pravne, materijalne i svake druge vrste pomoći institucija Republike Srpske, jer odbrana Republike Srpske nije bila njihova privatna borba - rekao je Parađina.

Parađina je istakao da dokazivanje istine o stradanju srpskog naroda u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu mora da bude prioritetno pitanje i nacionalni, strateški interes Republike Srpske.

-Svima koji su presuđeni, kao i onima koji će, možda, sutra biti u nekom postupku dokazivanja istine, moramo pokazati da naše društvo kolektivno stoji uz njih i da mogu da računaju na pomoć Republike Srpske - naglasio je Parađina.

Današnjem sastanku prisustvovali su  gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, zamjenik gradonačelnika Danko Vučetić, načelnici šest gradskih opština, predstavnici opštinskih boračkih organizacija i Regionalne boračke organizacije sarajevsko-romanijske regije.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Rade 08.12.2023. 12:43
    Šta da rade osuđeni po lažnim optužnicama? Kakva je za njih pomoć? Da li mogu da se formiraju pravni timovi koji bi pomogli u ponavljanju postupka i utvrđivanju istine? Da li imate predstavu kako je otići nevin u zatvor i kako je živjeti sa etiketom ratnog zločinca a niste to počinili?
  • Generic placeholder image
    Vlačo 27.11.2019. 19:05
    Od osuđenih ste digli ruke jer su te presude pravičnije od lažnih optužnica? Zalud su nam starine ratovale...
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    23h 19m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    16h 1m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    20h 34m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    18h 8m
    2
  • Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
    23h 53m
    3