Što prije započeti pregovore o povećanju plata

01.05.2023. 11:51
0
IZVOR: srna.rs

Sindikati u Republici Srpskoj pozvali su danas socijalne partnere da što prije započnu razgovor kako bi postigli dogovor o povećanju plata u realnom sektoru, odnosno potpisivanje kolektivnog ugovora.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić smatra da je današnji položaj radnika težak, da su plate veoma niske, dok poslodavci dobro zarađuju.

Sa skupa predstavnika 15 granskih sindikata povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada, Mišićeva je u Parku "Mladen Stojanović" poručila poslodavcima da dio velikog prihoda koji ostvaruju pripada i radnicima, koji su to pošteno zaradili.

- Imaju dvije mogućnosti da se to ostvari - da se dogovorimo i dobijemo kolektivni ugovor i povećamo plate svim radnicima u Srpskoj odmah ili ćemo u suprotnom biti spremni i da im to otmemo - upozorila je Mišićeva.

Potpredsjednik Saveza Sindikata Danko Ružičić rekao je da sindikati realnog sektora predlažu uvođenje novog sistema plata u Srpskoj za ovaj sektor što podrazumijeva da se svako radno mjesto mora cijeniti, kao i stručna sprema koja je za to potrebna.

- Na taj način nam se ne bi moglo dešavati da tehničar, inženjer, kvalifikovani i nekvalifikovani radnik imaju najnižu platu u Srpskoj - rekao je Ružičić.

Potpredsjednik Saveza sindikata Dragan Gnjatić rekao je u ime pet sindikata budžetskih i fondovskih korisnika da je neophodno što prije početi pregovore da bi se omogućila veća primanja radnika.

- Ukoliko se ogluše na pozive, preduzećemo sve oblike sindikalne borbe - rekao je Gnjatić.

Međunarodni praznik rada - 1. maj obilježava se širom svijeta u znak sjećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za radnička prava.

Prvog maja 1886. više desetina hiljada radnika zahtijevalo je bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza
Trećina radnika u Srpskoj radi za 900 do 1.000 KM: Savez sindikata traži novi sistem plata Trećina radnika u Srpskoj radi za 900 do 1.000 KM: Savez sindikata traži novi sistem plata
Srpska bogatija za 25 beba Srpska bogatija za 25 beba
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    15h 31m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    14h 26m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    9h 14m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    10h 20m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    18h 48m
    0