Што прије започети преговоре о повећању плата

01.05.2023. 11:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Синдикати у Републици Српској позвали су данас социјалне партнере да што прије започну разговор како би постигли договор о повећању плата у реалном сектору, односно потписивање колективног уговора.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић сматра да је данашњи положај радника тежак, да су плате веома ниске, док послодавци добро зарађују.

Са скупа представника 15 гранских синдиката поводом 1. маја - Међународног празника рада, Мишићева је у Парку "Младен Стојановић" поручила послодавцима да дио великог прихода који остварују припада и радницима, који су то поштено зарадили.

- Имају двије могућности да се то оствари - да се договоримо и добијемо колективни уговор и повећамо плате свим радницима у Српској одмах или ћемо у супротном бити спремни и да им то отмемо - упозорила је Мишићева.

Потпредсједник Савеза Синдиката Данко Ружичић рекао је да синдикати реалног сектора предлажу увођење новог система плата у Српској за овај сектор што подразумијева да се свако радно мјесто мора цијенити, као и стручна спрема која је за то потребна.

- На тај начин нам се не би могло дешавати да техничар, инжењер, квалификовани и неквалификовани радник имају најнижу плату у Српској - рекао је Ружичић.

Потпредсједник Савеза синдиката Драган Гњатић рекао је у име пет синдиката буџетских и фондовских корисника да је неопходно што прије почети преговоре да би се омогућила већа примања радника.

- Уколико се оглуше на позиве, предузећемо све облике синдикалне борбе - рекао је Гњатић.

Међународни празник рада - 1. мај обиљежава се широм свијета у знак сјећања на дан када су радници у Чикагу штрајком и протестима почели да се боре за радничка права.

Првог маја 1886. више десетина хиљада радника захтијевало је боље услове рада и осмочасовно радно вријеме.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    2m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    18h 24m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    19h 39m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    23h 57m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    15h 32m
    0