Stranci ne treba da prodaju Vukovu azbuku srpskoj djeci

06.12.2020. 20:38
0
IZVOR: politika.rs

Naučnik Aleksandar Kavčić svakog mjeseca iz Pitsburga, gdje predaje, na nekoliko dana dolazi u rodni Beograd da provjeri kako napreduje štampanje školskih knjiga koje će pokloniti srpskoj djeci.

Neću da Vukovu azbuku srpskoj djeci prodaju stranci i na tome zarađuju, ne želim da oni dodaju i ispravljaju kvačice na slovima u bukvaru, jer udžbenik jedne zemlje je javno dobro njenih građana.

Ovo je razlog zbog koga prof. dr Aleksandar Kavčić, svjetski poznato ime u naučnim krugovima, svakog mjeseca ostavlja katedru na Univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu, gdje predaje, preljeće okean i na nekoliko dana dolazi u rodni Beograd da provjeri kako napreduje štampanje školskih knjiga koje će pokloniti srpskoj djeci.

Svi kompleti za sve razrede osnovne škole biće u takozvanoj PDF formi besplatno ponuđeni roditeljima za štampanje sa internet stranice Fondacije „Alek Kavčić”, koju je nekadašnji đak Matematičke gimnazije i student Elektrotehničkog fakulteta u glavnom gradu osnovao kako bi započeo svoj filantropski rad u Srbiji. U razgovoru za naš list juče je otkrio da je ideju da milion evra, koje je odlučio da pokloni za unaprjeđenje naše nauke ili obrazovanja, pronašao upravo u člancima koje je o ovdašnjem tržištu udžbenika prije dvije i po godine objavila „Politika”.

Angažovao je autore koji pišu udžbenike u Srbiji da napišu izdanja za njegovu fondaciju, neka su već gotova i spremna za slanje na odobrenje Zavodu za unaprjeđenje obrazovanja i vaspitanja, bez koga ne mogu ući u školske klupe. Uključujući sve radne listove i engleski jezik profesor koji je predavao i na Harvardu i Univerzitetu Havaja finansiraće stvaranje i besplatno u eter pustiti više od sto različitih udžbenika, koliko ih je u opticaju od prvog do osmog razreda osmoljetke.

- Ako izuzmemo engleski, neću finansirati izradu udžbenika za strane jezike, ostaviću to inostranim izdavačima u Srbiji, „Kletu”, „Freski”, „Novom logosuֲ” i BIGZ-u. Neka i oni nešto zarade. Vidio sam to od Amerikanaca. Ne dozvoljavaju oni strancima da za njihovu djecu štampaju istoriju, maternji jezik, geografiju. Posluje „Klet” i tamo i, kao i svim stranim izdavačima, dozvoljeno i odobreno im je samo da štampaju udžbenike iz stranih jezika.

Ako roditelji u Srbiji prihvate moje besplatne udžbenike, tako će biti i ovde. Ali moguće je da to i odbiju i moja ideja propadne. Zato se zalažem i volim slobodno tržište. Ono mi daje mogućnost da ponudim srpskim đacima udžbenik za nula dinara, to je moje pravo- kaže profesor koji je i naučni saradnik Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

Kavčić je istraživač koji iza sebe ima osam zaštićenih patenata i rado je citiran u svjetskim naučnim krugovima, a zbog zasluga četiri katedre na Univerzitetu Karnegi Melon nose njegovo ime. Novac za Fondaciju „Alek Kavčić”, zajedno sa Univerzitetom Karnegi Melon, dobio je na osnovu rekordne sudske odštete za krađu intelektualne svojine, vrijedne 750 miliona dolara, protiv multinacionalne kompanije „Marvel tehnolodžis”, a u pitanju je patent koji se od 2003. godine koristi za proizvodnju svih čipova za čitanje s magnetskih memorija na planeti.

Roditeljima nudi uštedu od sto miliona evra godišnje

Kavčić ističe da fondacije imaju ograničene budžete i da se njegov ne mjeri desetinama miliona evra. U srpsku prosvjetu može da uloži, kako kaže, „samo milion evra”, ali je smislio način kako da dobit koju će ponuditi roditeljima bude mnogostruko veća.

- Želim da udžbenici budu kvalitetni, zato ih natenane radimo i zato će troškovi za jedan izaći i do maksimalnih 10.000 evra. Za nešto više od sto školskih knjiga daću oko milion evra. Ali sa tim jednokratnim ulaganjem svake godine svim đačkim porodicama u Srbiji, ukupno, uštedjeću oko sto miliona evra, ako se odluče za moje besplatne knjige.

Toliko, otprilike, roditelji svih osnovaca u našoj zemlji svake godine izdvajaju za komplete udžbenika koji su sada na tržištu. To je inventivnost, to rade srpski inženjeri, to je pravi filantropski rad koji ima povratni udarac. I to ni predsjednik Vučić ne može da uradi, gledano na godišnjem nivou- naglašava Kavčić.

Priželjkuje da mu Zavod za udžbenike postane konkurencija

Uz medije i udžbenici su sredstvo pomoću kog može da se utiče na formiranje javnog mnjenja, smatra Aleksandar Kavčić i zato kaže da država Zavodu za udžbenike, kao što je RTS-u, treba da da status javnog servisa. Njegovo rješenje za aktuelizovano pitanje spasenja zavoda je u tome da država ovo javno preduzeće i finansijski uzme pod svoje okrilje, a da prije toga broj od oko 200 zaposlenih prepolovi.

- Na plate zaposlenih godišnje će onda trošiti od milion i po do dva miliona evra, što za državu i nije neki trošak. Zauzvrat će kreiranje javnog mnjenja, putem zavoda, biti u rukama države. Taj dio uticaja nikako ne smije da pripada strancima, jer je obrazovanje djece jedne nacije veoma odgovoran posao. Zavod onda treba sve udžbenike da postavi na internet i besplatno ponudi za štampu, da oni budu javno dobro srpskog naroda.

Kao što ću ja da učinim. A jedan dio može da prodaje u knjižarama, pa roditelji da biraju da li će sami da štampaju ili kupe gotove udžbenike. Od prodaje treba da pokriju samo troškove štampe i eventualno profitiraju do 20 odsto, a ne 100 odsto, kao što rade domaći izdavači udžbenika- ističe Kavčić i dodaje da bi volio da mu zavod bude konkurencija, pa da uz ponuđena dva besplatna kompleta udžbenika roditelji ne bi otišli kod stranaca da kupe treći.

Komentari 0
Povezane vijesti
Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    4h 4m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    4h 9m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    5h 1m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    17h 31m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    5h 15m
    0