Šuška se da će na lokalnim izborima snage odmjeriti Benjamina Karić i Sebija Izetbegović

13.02.2024. 13:34
0
IZVOR: srpskainfo.com

Lokalni izbori se bliže, a u Kantonu Sarajevo postoje naznake ko bi mogao konkurisati za načelnika opštine.

Za očekivati je da će izborna trka biti posebno interesantna u pojedinim opštinama.

Prošle sedmice pojavio se navod da je “Trojka” (SDP, NiP, NS) odlučila ko će biti njihovi kandidati za načelnike sarajevskih opština. Međutim, izvor iz jedne od stranaka “Trojke” rekao je da ova informacija nije tačna, odnosno da uopšte nisu zvanično razgovarali o tome ko bi trebalo da bude kandidat.

Ipak, načelnici Novog Sarajeva Hasan Tanović (SDP) i Centra Srđan Mandić (NS) su u ranijim medijskim istupima iskazali spremnost da ponovo budu kandidati. No, riječ je o načelnicima zbog kojih je narušena saradnja “Trojke” u spomenute dvije opštine. Tanoviću su leđa okrenuli NiP i NS, dok je Mandiću leđa okrenuo NiP koji ga je pokušao referendumski smijeniti.

Tako da će “Trojci” jedan od najvećih izazova biti koga da kandiduju u Novom Sarajevu i Centru. Kako se saznaje, NiP već insistira na tome da njihov kadar bude kandidat “Trojke” za načelnika Centra. Istovremeno se govori i tome da bi zapravo u izbornu trku u Centru mogla aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP).

Međutim, Karićeva uvjerava da se neće kandidovati, ali to se može promijeniti do izbora. Njena kandidatura ne bi bila iznenađenje s obzirom na to da je za relativno kratko vrijeme postala prepoznatljivo političko lice, ne samo u Sarajevu, već i u Bosni i Hercegovini.

Da Karićeva ima značajnu podršku među građanima pokazuje to da je kao nositeljka SDP liste na posljednjim Opštim izborima dobila skoro 12.000 glasova za kantonalnu skupštinu, što je najviše u odnosu na ostale SDP kandidate. Osim toga, utisak je da NiP i NS nemaju veće zamjerke na njen rad, tako da bi upravo ona mogla biti “Trojkino” kompromisno rješenje.

S druge strane, špekuliše se da bi SDA, kao najveći oponent “Trojke”, za načelnika Centra mogla kandidovati donedavnu direktorku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebiju Izetbegović. Kao i Karićeva, Izetbegovićeva ima značajnu podršku svojeg glasačkog tijela, što se pokazalo u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa.

Nadalje, Stari Grad i Ilidža su opštine u kojima “Trojka” ima kompromis. Irfan Čengić (SDP) bi ponovo trebao biti kandidat za načelnika Starog Grada, dok bi Nermin Muzur (NiP) ponovo trebao biti kandidat za načelnika Ilidže, piše Klix.

Kada je u pitanju nedavno javno obznanjena podrška pojedinih ilidžanskih zvaničnika DF kandidatu “Trojke”, tvrdi se da je ona uslovljena “Trojkinom” podrškom za kandidata DF za načelnika Hadžića, a to bi trebao biti Mirza Čelik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ćosić: Buket cvijeća Karićevoj kao znak uvažavanja i želje za dobrim odnosom dva grada Ćosić: Buket cvijeća Karićevoj kao znak uvažavanja i želje za dobrim odnosom dva grada
Sebija Izetbegović dala otkaz na KCUS-u Sebija Izetbegović dala otkaz na KCUS-u
Torta za gradonačelnicu Sarajeva Torta za gradonačelnicu Sarajeva
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    5h 33m
    8
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    23h 55m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    21h 3m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    20h 17m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    20h 34m
    0