Шушка се да ће на локалним изборима снаге одмјерити Бењамина Карић и Себија Изетбеговић

13.02.2024. 13:34
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Локални избори се ближе, а у Кантону Сарајево постоје назнаке ко би могао конкурисати за начелника општине.

За очекивати је да ће изборна трка бити посебно интересантна у појединим општинама.

Прошле седмице појавио се навод да је “Тројка” (СДП, НиП, НС) одлучила ко ће бити њихови кандидати за начелнике сарајевских општина. Међутим, извор из једне од странака “Тројке” рекао је да ова информација није тачна, односно да уопште нису званично разговарали о томе ко би требало да буде кандидат.

Ипак, начелници Новог Сарајева Хасан Тановић (СДП) и Центра Срђан Мандић (НС) су у ранијим медијским иступима исказали спремност да поново буду кандидати. Но, ријеч је о начелницима због којих је нарушена сарадња “Тројке” у споменуте двије општине. Тановићу су леђа окренули НиП и НС, док је Мандићу леђа окренуо НиП који га је покушао референдумски смијенити.

Тако да ће “Тројци” један од највећих изазова бити кога да кандидују у Новом Сарајеву и Центру. Како се сазнаје, НиП већ инсистира на томе да њихов кадар буде кандидат “Тројке” за начелника Центра. Истовремено се говори и томе да би заправо у изборну трку у Центру могла актуелна градоначелница Сарајева Бењамина Карић (СДП).

Међутим, Карићева увјерава да се неће кандидовати, али то се може промијенити до избора. Њена кандидатура не би била изненађење с обзиром на то да је за релативно кратко вријеме постала препознатљиво политичко лице, не само у Сарајеву, већ и у Босни и Херцеговини.

Да Карићева има значајну подршку међу грађанима показује то да је као носитељка СДП листе на посљедњим Општим изборима добила скоро 12.000 гласова за кантоналну скупштину, што је највише у односу на остале СДП кандидате. Осим тога, утисак је да НиП и НС немају веће замјерке на њен рад, тако да би управо она могла бити “Тројкино” компромисно рјешење.

С друге стране, шпекулише се да би СДА, као највећи опонент “Тројке”, за начелника Центра могла кандидовати донедавну директорку Клиничког центра Универзитета у Сарајеву (КЦУС) Себију Изетбеговић. Као и Карићева, Изетбеговићева има значајну подршку својег гласачког тијела, што се показало у неколико претходних изборних циклуса.

Надаље, Стари Град и Илиџа су општине у којима “Тројка” има компромис. Ирфан Ченгић (СДП) би поново требао бити кандидат за начелника Старог Града, док би Нермин Музур (НиП) поново требао бити кандидат за начелника Илиџе, пише Кlix.

Када је у питању недавно јавно обзнањена подршка појединих илиџанских званичника ДФ кандидату “Тројке”, тврди се да је она условљена “Тројкином” подршком за кандидата ДФ за начелника Хаџића, а то би требао бити Мирза Челик.

Коментари 0
Повезане вијести
Ћосић: Букет цвијећа Карићевој као знак уважавања и жеље за добрим односом два града Ћосић: Букет цвијећа Карићевој као знак уважавања и жеље за добрим односом два града
Себија Изетбеговић дала отказ на КЦУС-у Себија Изетбеговић дала отказ на КЦУС-у
Торта за градоначелницу Сарајева Торта за градоначелницу Сарајева
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    10h 49m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    13h 8m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    13h 35m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    16h 15m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    8h 56m
    0