Sutra 33 godine od masakra nad 13 rezervista JNA na Koranskom mostu

20.09.2024. 10:42
0
IZVOR: srna.rs

Hrvatska policija i "zenge" masakrirale su 13 rezervista bivše JNA na Koranskom mostu u Karlovcu 21. septembra prije 33 godine.

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" je podsjetio da su hrvatske snage tog 21. septembra 1991. godine zaustavile dva vojna kamiona JNA u kojima su se prevozili pripadnici aktivnog i rezervenog sastava iz kasarne "Mekušje" u kasarnu "Logorište", koji su poslije pregovora i obećanja da će biti pušteni, odložili oružje.

Nakon što su predali oružje, jedna grupa uglavnom aktivnih pripadnika JNA odvezena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika Srba, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovedena je pješke preko Koranskog mosta.

Na mostu su uniformisana lica sa fantomkama na glavama počinila "krvavi pir" nad rezervistima, 13 njih su likvidirali, tako što su neke od njih zaklali, a većinu ubili hicima iz automatskog oružja.

Trojica su uspjela da se spasu sokom sa mosta, a jedan od njih je bio teško povrijeđen. Četvrti je u toku noći, takođe sa teškim povredama, uspio da se izvuče ispod mrtvih saboraca.

To je bio jedan od prvih ratnih zločina počinjenih u ratu devedesetih godina prošlog vijeka nad pripadnicima JNA.

Za ovaj zločin je u maju 1992. godine započeo krivični progon karlovačkog specijalca Mihajla Miše Hrastova, a završio je u maju 2015. presudom Vrhovnog suda Hrvatske kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog krivičnog d‌jela protiv čovječnosti i međunarodnog prava – protivpravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja.

Hrvatsko pravosuđe se u te 23 godine "proslavilo" sa ukupno sedam presuda
istom čovjeku za isto krivično d‌jelo, da bi ga na kraju ipak proglasilo zločincem, paralelno od njega praveći i žrtvu i heroja.

Iako izvedeni dokazi ukazuju na to da su u likvidaciji rezervnog sastava JNA učestvovala najmanje tri lica i da se pucalo iz najmanje dva različita oružja, nadležno tužilaštvo se još ne oglašava kada je riječ o proširenju optužbe na ostale.

Izrečena kazna se tumači i kao nagrada ubici Hrastovu za preuzimanje odgovornosti za inkriminisani događaj, priznajući da je sam pobio vojnike, i to u iskonstruisanoj nužnoj odbrani, u koju mu na kraju nisu povjerovali ni Vrhovni ni Ustavni sud Hrvatske, naveli su iz "Veritasa".

U aprilu 2016. godine, osuđeni ratni zločinac Hrastov otišao je na služenje ostatka kazne, sa koje je, nakon što je odslužio dvije godine i 10 mjeseci zatvora, pušten na uslovni otpust.

Hrvatska država je za "grijeh" Hrastova porodicama likvidiranih žrtava na ime naknade štete, po pravosnažnim presudama parničnog suda, isplatila oko 1,6 miliona evra, iznos koji je državi trebalo da refundira osuđeni ratni zločinac.

Međutim, država je taj dug Hrastovu oprostila.

Uprkos osuđujućoj presudi za ratni zločin izrečenoj od domaćih sudova, Hrastov je u Hrvatskoj postao "ikona branitelja i simbol domovinskog rata", koji je na 30 godina od zločina dobio i mural u gradu u kojem je počinio zločin.

Istovremeno je i most na kojem je zločin počinjen, odlukom karlovačkog Gradskog vijeća, dobio ime po specijalnoj jedinici policije "Grom", čiji je pripadnik bio i Hrastov.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas
Na pravoslavnoj crkvi u Petrinji osvanuli ustaški grafit Na pravoslavnoj crkvi u Petrinji osvanuli ustaški grafit
Ni poslije 31 godinu nema odgovornih za ubistva sedam srpskih civila u Mirlović polju Ni poslije 31 godinu nema odgovornih za ubistva sedam srpskih civila u Mirlović polju
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    16h 56m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    20h 35m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    15h 5m
    0
  • Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
    23h 59m
    2
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    3h 46m
    0