Sutra marš odbrane "Vojkovići – Ilinjača"

20.07.2022. 09:09
0
IZVOR: katera.news

Svetom liturgijom i parastosom za poginule borce sa područja Istočne Ilidže u HramSvetog Petra Dabrobosanskog Zimonjića u Vojkovićima sutra u 9.00 časova počeće kulturno-sportska manifestacija „4. avgust – Da se ne zaboravi“.

10.30 časova planirano je okupljanje građana ispred crkve u Vojkovićima, nakon čega će uslijediti tradicionalni odlazak na Ilinjaču. 

U 12.00 časova planiran je dolazak na Ilinjaču gdje će biti organizovan ručak za sve učesnike.

Odbranom ove teritorije sačuvana je kompletna Sarajevsko-romanijska regija, ali i Republika Srpska, jer je Ilinjača imala stratešku poziciju sa koje se vršila kontrola i štitila prva linije odbrane Ilidže.

Četvrtog avgusta 1992. godine u ranim jutarnjim časovima počeo je napad na Vojkoviće, Grlicu i Krupac, a samo zahvaljujući herojskoj borbi stanovnika ovih naselja spriječena je namjera neprijateljskih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Tokom borbi koje su vođene 4. avgusta poginulo je sedam, a ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade, dok je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području ukupno stradalo 217 boraca.

Svjedoci tih dešavanja jednodušni su u ocjeni da je riječ o herojskoj odbrani srpskih naselja i stanovništva tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sinovljev epitaf za oca Ristu Anđića Sinovljev epitaf za oca Ristu Anđića
Maršom odbrane na Ilinjaču počela manifestacija „4. avgust - da se ne zaboravi“ (FOTO) Maršom odbrane na Ilinjaču počela manifestacija „4. avgust - da se ne zaboravi“ (FOTO)
Sutra marš odbrane na Ilinjaču Sutra marš odbrane na Ilinjaču
Najčitanije
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    13h 44m
    0
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    12h 42m
    0
  • Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
    16h 35m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    17h 52m
    1
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    12h 56m
    1