Sutra nastavak suđenja optuženima za zločin u Čemernu

12.04.2023. 19:24
1
IZVOR: srna.rs

U Sudu BiH sutra će biti nastavljeno suđenje emalu Hadžiću i ostalim optuženim za zločin nad srpskim civilima u ilijaškom selu Čemerno u junu 1992. godine.

Na prethodnom ročištu 6. aprila svjedoci Tužilaštva BiH govorili su danas drugačije o ratnim dešavanjima u ilijaškom naselju Korito i kakanjskom selu Donja Papratnica u odnosu na iskaze koje su dali tokom istrage.

Osim Hadžića, koji je u to vrijeme bio komandant Prvog odreda "Sretno" tadašnje Teritorijalne odbrane Breza, za zločin u Čemernu optuženi su Teufik Turudić, emal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija i Nehru Ganić.

Optužnica tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba, koji su mučeni i ubijani.

Početak ročišta zakazan je za 9.30 časova.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krle 12.04.2023. 21:44
    Biće to još jedna u nizu sudskih farsi kad su u pitanju Srpske žrtve i njihovo stradanje. Rad suda bi se mogao prokomentarisati u stilu one narodne poslovice "Trla baba lan, da joj prođe dan".
Povezane vijesti
Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja
Najčitanije
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    23h 47m
    2
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    8h 23m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    7h 39m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    4h 55m
    3
  • Danas Markovdan
    12h 5m
    0