Sutra obilježavanje 28 godina od zatvaranja logora "Silos"

26.01.2024. 14:27
0
IZVOR: srna.rs

Udruženje logoraša Republike Srpske obilježiće sutra 28 godina od raspuštanja zloglasnog logora "Silos" u mjestu Tarčin, u sarajevskoj opštini Hadžići, u kojem je više od 600 srpskih civila prošlo najstrašniju torturu, fizičko i psihičko zlostavljanje, prebijanje i mučenje glađu, od kojih 24 nije preživjelo.

Polazak autobusa sa parkinga kod Trga Srbija u Istočnom Novom Sarajevu je u 11.30 časova, najavljeno je iz Udruženja logoraša Srpske.

U 12.20 časova biće služen parastos u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Oseniku u naselju Pazarić, dok je za 13.30 časova predviđeno polaganje cvijeća i obraćanje zvaničnika ispred bivšeg logora "Silos".

Logor "Silos" ostaće upamćen kao jedan od tri najveća logora na teritoriji sadašnje Federacije BiH /FBiH/, ali i jedan od 126 kazamata za Srbe na području ratnog Sarajeva.

Većina logoraša koji su dočekali slobodu danas živi u prekookeanskim zemljama, daleko od mjesta zločina i zloglasnog logora koji je zatvoren na Svetog Savu - 27. januara 1996. godine, dva mjeseca nakon parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma i predviđenog roka za raspuštanje logora u BiH.

Ranija svjedočenja srpskih logoraša potvrđuju da je logor "Silos", koji su muslimanske vlasti osnovale 11. maja 1992. godine u objektu u kojem se prije rata čuvala pšenica, imao sve elemente zloglasnog logora Aušvic iz Drugog svjetskog rata.

U njemu su uglavnom bili zatočeni civili sa područja Tarčina, Pazarića i okolnih mjesta, muškarci od 14 do 85 godina, kao i 11 žena od kojih je jedna bila u šestom mjesecu trudnoće, te 11 rezervnih vojnika, zarobljenih na borbenoj liniji u Hadžićima.

Najmlađi među njima bio je četrnaestogodišnji Leo Kapetanović, a najstariji osamdesetpetogodišnji Vaso Šarenac, koji je umro u "Silosu" na temperaturi koja je uvijek bila za 10 stepeni niža od spoljašnje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od proboja jasenovačkih zatočenika prošlo je 79 godina Od proboja jasenovačkih zatočenika prošlo je 79 godina
Služen parastos za zvjerski mučene i ubijene srpske logoraše Služen parastos za zvjerski mučene i ubijene srpske logoraše
Srpski logoraši iz logora Silos tuže BiH Srpski logoraši iz logora Silos tuže BiH
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    3h 5m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    23h 14m
    3
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 49m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    18h 2m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    14h 16m
    0