Sutra počinje dvodnevna manifestacija „Poetski dani Dare Sekulić“ u Istočnom Sarajevu

10.04.2024. 12:11
0
IZVOR: katera.news

Manifestacija „Poetski dani Dare Sekulić“ biće održana sutra i prekosutra, 11. i 12. aprila, u Istočnom Sarajevu pod motom „Knjige su isto što i ljudi“.

Od ove godine su organizatori manifestacije Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, Matična biblioteka Istočno Sarajevo i „Forum teatar“ uspostavili književnu nagradu za neobjavljenu zbirku pjesama na srpskom jeziku, pisanu ćiriličnim pismom.

Prema riječima Saše Kneževića, profesora na Katedri za srbistiku Univerziteta u Istočnom Sarajevu i jednog od članova žirija, dobitnik nagrade je Sara Novković Tepšić iz Kljajićeva u Srbiji.

Vitomir Mitrić, predsjednik „Forum teatra“ izjavio je da će nagrađena zbirka biti štampana u izdanju Matične biblioteke.

Prema programu ovogodišnje manifestacije, sutra u 12.00 časova načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić će organizovati  prijem za učesnike.

Okrugli sto o Darinom pjesništvu planiran je u 13.00 časova, a o djelima Dare Sekulić govoriće pjesnici i univerzitetski profesori, među kojima su Sunčica Denić, Marijana Mitrić, Stanislav Stanković, Miroslav Cera Mihailović, Danijela Mrda, Ivana Kuljanin, Mirko Vuković, Boris Đorem, Nedeljko Babić, Mirjana Kusmuk i Radenko Kela.

Isti dan od 17.30 časova biće upriličeno umjetničko veče pod nazivom „Knjige su isto što i ljudi“, muzičko-poetski recital „Vojnici regruti“ - poema Dare Sekulić posvećena stradalima u Dobrovoljačkoj ulici, te će premijerno biti prikazan i dokumentarni film „Čekajući krst“ u režiji Vitomira Mitrića.

Nakon toga, od 20.00 časova biće organizovana poezija Dari u čast.

U petak, 12. aprila u 10.00 časova organizatori će posjetiti Darin grob na pravoslavnom groblju Sveti Marko u Sarajevu.

Pokrovitelji manifestacije su grad Istočno Sarajevo, te opštine Istoično Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    21h 17m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    22h 50m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    19h 16m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    21h 29m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    11h 58m
    4