Sutra pokloničko pješačenje na ktitorsku slavu Manastira Sase

14.12.2021. 09:04
0
IZVOR: Srna

Iz Srebrenice i Bratunca sutra će biti organizovana tradicionalna krsna ili poklonička pješačenja na ktitorsku slavu Svetog cara Uroša Srpskog i Svetu liturgiju u srednjovjekovnom Manastiru Svete Trojice u Sasama.

Srebrenički sveštenik Aleksandar Mlađenović rekao je Srni da će Svetu arhijerejsku liturgiju povodom ktitorske slave manastira služiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Tim povodom, vjernici i članovi Srpskog kulturno-prosvjetnog društva "Sveti despot Stefan Lazarević" iz Srebrenice, u 6.00 časova, krenuće na blagosloveni put od Crkve Svetog Arhangela Mihaila na pravoslavnom groblju u Srebrenici.

U isto vrijeme, nakon molitve za srećan put, krenuće članovi Svetosavske omladinske zajednice i drugi vjernici iz porte Crkve Uspenja Presvete Bogorodice iz Bratunca prema 15 kilometara udaljenom srednjovjekovnom manastiru u Sasama kod Srebrenice.

Ovo je jedanaesta godina da se iz Srebrenice pješači 15 kilometara dugom dionicom preko Zalazja i pored rudnika olova i cinka u Sasama na ktitorsku slavu manastira Sase.

Na Zalazju, kod spomen-obilježja Srbima iz ovog sela, nastradalim u dva posljednja rata, hodočasnici će prislužiti svijeće za pokoj njihovih duša i odati počast ubijenim i poginulim.

Kolona hodočasnika, koja kreće iz Bratunca, proći će kroz sela Pobrđe, Voljevicu i Bjelovac, odati počast na mjestu pogibije grupe srpskih boraca u Biljači da bi se kod rudnika u Sasama sastavila sa srebreničkim hodočasnicima i zajedno prepješačili posljednja dva kilometra do manastira.

Pokloničko pješačenje iz Bratunca već tradicionalno organizuje Svetosavska omladinska zajednica u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom iz ovog mjesta.

Učesnici će u manastiru u 10.00 časova prisustvovati Svetoj arhijerejskoj liturgiji, a nakon toga u 12.00 časova i slavskom obredu.

Za one koji poste biće omogućeno pričešćivanje.

Povratak je organizovan autobusima.

Interesovanje, posebno mladih, za pokloničko pješačenje, izraženo je i ove, kao i prethodnih godina kada je više od stotinu učesnika kretalo iz Srebrenice i toliko iz Bratuncu prema srednjovjekovnom Manastiru Svete Trojice u Sasama koji je bio duhovno središte srpskog naroda kroz vijekove, pa čak i u onom periodu kada je bio porušen, što se dešavalo više puta u brojnim bunama i ratovima na ovim prostorima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Proslavljena ktitorska slava Manastira Sase (FOTO) Proslavljena ktitorska slava Manastira Sase (FOTO)
Jedinica žandarmerije pripremila ogrev za manastir Sase (FOTO) Jedinica žandarmerije pripremila ogrev za manastir Sase (FOTO)
Proslavljena ktitorska slava Manastira Sase Proslavljena ktitorska slava Manastira Sase
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    19h 21m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    20h 54m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    17h 20m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    19h 33m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    10h 2m
    3