Sutra suđenje za ratni zločin nad Srbima u Orašju

14.03.2023. 15:34
0
IZVOR: srna.rs

Pred Sudom BiH sutra će biti nastavljeno suđenje desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ koji su optuženi za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva - ubistva, zatvaranje ili druga teška oduzimanja slobode, mučenja, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj starnici Suda BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Stanišić: Na ispitivanju tukli zarobljenike da priznaju ono što nisu učinili Stanišić: Na ispitivanju tukli zarobljenike da priznaju ono što nisu učinili
Još nije objelodanjena odluka CIK-a o žalbi SDS-a Još nije objelodanjena odluka CIK-a o žalbi SDS-a
U ponedjeljak 32 godine od masakra nad srpskim stanovništvom u Ledićima U ponedjeljak 32 godine od masakra nad srpskim stanovništvom u Ledićima
Najčitanije
 • Milanko Cicović - ne uprlja srce mržnjom, a pokaza čojstvo i junaštvo
  23h 5m
  4
 • Opljačkan manastir Ostrog, identifikovana osumnjičena
  21h 8m
  0
 • Dejan Kojić kandidat DEMOS-a za načelnika opštine Pale
  21h 55m
  9
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  6h 2m
  0
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  4h 42m
  0