Сутра суђење за ратни злочин над Србима у Орашју

14.03.2023. 15:34
0
ИЗВОР: srna.rs

Пред Судом БиХ сутра ће бити настављено суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ који су оптужени за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва - убиства, затварање или друга тешка одузимања слободе, мучења, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у Основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступанју према ратним заробљеницима.

Наставак суђења заказан је за 9.00 часова, објављено је на званичној старници Суда БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Полицијски службеник починио самоубиство Полицијски службеник починио самоубиство
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 22m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 14m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    12h 5m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    15h 50m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    6h 57m
    4