Sutra Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

10.09.2024. 08:24
0
IZVOR: srna.rs

Sveti Jovan se još naziva Krstiteljem, jer je krstio Isusa Hrista, a Pretečom jer se pojavio prije njega.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici, sutra obilježavaju praznik posvećen Usjekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja.

Sveti Jovan se praznuje više puta u godini: 7. jula – Ivanjdan – rođenje Svetog Jovana, 11. septembra – Usjekovanje glave i 6. oktobra kada se obilježava svetiteljevo začeće. Sveti Jovan Krstitelj rođen je šest mjeseci prije Hrista (7. jula) i zato je nazvan Preteča, jer je ljude pripremao za dolazak Spasitelja.

Prema jevanđeljskim zapisima, Sveti Jovan je javno osuđivao razvrat rimskog društva i braneći javni moral nije štedio ni judejskog cara Iroda Antipu, koji je svom bratu preoteo ženu Irodijadu i s njom se provodio u bludu i razvratu.

Sveti Jovan je pogubljen na nagovor Irodijadine kćeri Salome, koja je, kako kaže predanje, svojom zavodljivom igrom „sedam velova“ uspjela da izmami carsko obećanje. Po nalogu Irodovom, Sveti Jovan je posječen, a njegovu glavu je Saloma na tanjiru donijela carici Irodijadi.

Na ikonama posvećenim ovom prazniku, Sveti Jovan se slika sa odsječenom glavom u desnoj ruci, koja je simbol njegove mučeničke smrti. SPC posvećuje tri dana u godini ovom svetitelju i praznuje, pored Usjekovanja, Sabor svetog Jovana Krstitelja (20. januar) i Rođenje svetog Jovana (7. jul). Dan Usjekovanja hrišćani provode u molitvi, uzdržavanju i strogom postu.

Toga dana nema nikakvog slavlja, niti se u ruke uzima nož, u znak sećanja na stradanje Jovanovo. Dan se provodi u strogom uzdržanju i postu. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer to podseća na prolivenu krv Jovanovu.

U Hercegovini na ovaj dan poste, ne rade teže poslove i naročito vode računa da ne rade ništa oko sjemenja, čak paze na koji je dan palo usjekovanje, pa ako je to ponedjeljak, na primjer, onda svakog ponedjeljka u godini izbjegavaju da se bave sjemenom. U nekim selima se dogovore da se oranje započne sutradan po Svetom Jovanu i odrede ko treba da prvi da počne.

I u Šumadiji poste, ne rade teže poslove i misle da je ovo dobar dan da se beru ljekovite trave. Na taj dan djeci ne daju da jedu paradajz, breskve, jabuke i bilo šta drugo crvene boje. Samo žene rade oko sjemena, ostavljaju ga za sljedeću godinu i spremaju zimnicu.

Sveti Jovan spada među najpoštovanije svetitelje i primjer je čvrste volje, pravičnosti i poštenja. U srpskom narodu postoji običaj bratimljenja – „po Bogu i svetom Jovanu“, a Jovanjdan je jedna od najčešćih slava.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas proslavljamo čudo Svetog arhangela Mihaila Danas proslavljamo čudo Svetog arhangela Mihaila
Srbi sutra slave čudo Svetog Arhangela Mihaila Srbi sutra slave čudo Svetog Arhangela Mihaila
Danas Sveti Petar Dabrobosanski Danas Sveti Petar Dabrobosanski
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 46m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 41m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 46m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 35m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 44m
    3