Sve prednosti integralnih namirnica

30.10.2020. 14:38
0
IZVOR: novosti.rs

Ako ste od onih koji svoju ishranu temelje na zdravim namirnicama, među kojima je i integralna hrana onda treba da znate sljedeće.

Kada kažemo integralna hrana, to se prije svega odnosi na žitarice i to one koje nisu prošle proces obrade, već je njihovo zrno cijelo. Obradom zrno gubi svoju nutritivnu vrijednost, što nije slučaj sa integralnim zrnom koje zadržava hranjivost, a zdravstvena korist je višestruka.

Zdravstvene koristi integralnih namirnica su dobro varenje, redovno pražnjenje crijeva, sniženje nivoa lošeg holesterola, a dodatna korist su i vitamini. Integralne namirnice imaju značajno veću količinu vitamina B grupe koja su izuzetno važna za metabolizam ugljenih hidrata, ali i za kvalitet kože i noktiju. Što se tiče mršavljenja vlakna su krucijalna za svaku dijetu, iz dva razloga.

Razlog zašto treba da jedete integralne žitarice jeste jer uspješno kontrolišu nivo šećera u krvi. Integralne žitarice sadrže više vlakana i zato duže pružaju osjećaj sitosti, za razliku od bijelog brašna koje dovodi do naglog skoka šećera, a potom i gladi.

Umjerena konzumacija

Ne bi trebalo da jedete više od 3 komada pravog integralnog hljeba na dan. Isto važi i za integralnu tjesteninu – iako jeste zdravija, u smislu da održava nivo šećera u krvi, sadrži vitamine B grupe, poboljšava varenje, ona i dalje ima isto kalorija kao bijela tjestenina.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjemenke bundeve su pravi izvor zdravlja Sjemenke bundeve su pravi izvor zdravlja
Lijek "diklofen" hitno povučen iz apoteka u Srbiji i BiH Lijek "diklofen" hitno povučen iz apoteka u Srbiji i BiH
Pet namirnica koje poboljšavaju cirkulaciju Pet namirnica koje poboljšavaju cirkulaciju
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    3h 50m
    0
  • Slani mafini
    13h 11m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 6m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 0m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 29m
    0