Све предности интегралних намирница

30.10.2020. 14:38
0
ИЗВОР: novosti.rs

Ако сте од оних који своју исхрану темеље на здравим намирницама, међу којима је и интегрална храна онда треба да знате сљедеће.

Када кажемо интегрална храна, то се прије свега односи на житарице и то оне које нису прошле процес обраде, већ је њихово зрно цијело. Обрадом зрно губи своју нутритивну вриједност, што није случај са интегралним зрном које задржава храњивост, а здравствена корист је вишеструка.

Здравствене користи интегралних намирница су добро варење, редовно пражњење цријева, снижење нивоа лошег холестерола, а додатна корист су и витамини. Интегралне намирнице имају значајно већу количину витамина Б групе која су изузетно важна за метаболизам угљених хидрата, али и за квалитет коже и ноктију. Што се тиче мршављења влакна су круцијална за сваку дијету, из два разлога.

Разлог зашто треба да једете интегралне житарице јесте јер успјешно контролишу ниво шећера у крви. Интегралне житарице садрже више влакана и зато дуже пружају осјећај ситости, за разлику од бијелог брашна које доводи до наглог скока шећера, а потом и глади.

Умјерена конзумација

Не би требало да једете више од 3 комада правог интегралног хљеба на дан. Исто важи и за интегралну тјестенину – иако јесте здравија, у смислу да одржава ниво шећера у крви, садржи витамине Б групе, побољшава варење, она и даље има исто калорија као бијела тјестенина.

Коментари 0
Повезане вијести
Поврће богато гвожђем, идеално за све оне који не једу месо Поврће богато гвожђем, идеално за све оне који не једу месо
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    10h 0m
    8
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    23h 10m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    23h 42m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    8h 2m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    22h 1m
    0