Sveska grobara Ilovara najpotresniji dokument o umiranju djece u logoru Jastrebarsko

26.07.2022. 10:34
4
IZVOR: srna.rs

 Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je danas da je sveska grobara Franje Ilovara, koji je po naređenju časnih sestara danima sahranjivao mrtve mališane, jedan od najpotresnijih dokumenata o umiranju djece u Logoru Jastrebarsko.

- Dječija tijela, kaže grobar, bila su spakovana u kištre i sanduke. Da bi ih što više stalo u jedan sanduk, silom su zatvarani poklopci. U jednoj kištri moglo je biti i po osmoro do 10 djece - navedeno je u svesci grobara Ilovara, koja se čuva u Muzeju na Mrakovici.

Reagujući na pismo zagrebačkix nadbiskupa, koji negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za djecu u Drugom svjetskom ratu, Tulekovićeva je navela da je čuvar groblja sahranjenu djecu računao na "kune" i "komade", a da je račune svojim potpisom ovjeravala časna sestra Gaudencija.

Na prvoj stranici dnevnika zapisano je da je 22. jula 1942. sahranjeno 107 djece. Onda stoji račun i potvrda: "Primio na račun kopanja grobova 10.000 kuna za 100 komada djece pokopane".

U medijima je juče objavljeno pismo koje su hrvatski biskupi uputili Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju.

Dva mjeseca od odluke Svetog arhijerejskog Sabora SPC i dvije sedmice od prvog obilježavanja praznika Svete djece novomučenika jastrebarskih i sisačkih, 13. jula, zagrebački nadbiskupi predvođeni Jospom Bozanićem, negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za djecu u Drugom svjetskom ratu, već tvrde da je to bilo "prihvatilište" u kojem su navodno časne sestre liječile djecu.

U opširnom otvorenom pismu objavljenom na sajtu Zagrebačke nadbiskupije patrijarhu srpskom Porfiriju, Sabor Srpske pravoslavne crkve se optužuje da je ovom odlukom i obilježavanjem, kako kažu, prihvatio retoriku i komunističku propagandu koja je, tvrde, prepuna neistina i manipulacija kojima se navodno nedužnima pokušava podmetnuti krivica.

Oni tvrde i da SPC širi neistine vezane za ulogu Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i nadbiskupa Alojzioja Stepinca u Drugom svjetskom ratu i da ga kleveće.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Titoizam 27.07.2022. 15:20
    Hrvati su takvi, kakvi su. Ama šta su Srbi radili 70godina? Što su šutili? Eto vam Titoizam.
    Naprijed komunjara, ugasite srbstvo.
  • Generic placeholder image
    Neven 26.07.2022. 23:45
    Tako je skijaš, misli da je to rekao naš veliki pjesnik i diplomata Jovan Dučić.
  • Generic placeholder image
    Marko 26.07.2022. 11:24
    "Hrvati su najgori i najpoganiji narod na svijetu i sa njima ne treba nikakav posao dogovarati. Skupo će nas koštati!"- ovim riječima se obratio Živojin Mišić kralju Aleksandru kada je došao na ideju Jugoslavije.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 26.07.2022. 11:06
    Hrvati su najhrabriji narod na svijetu. Ne zato šte se ničega ne boje već zato što se ničega ne stide.
Povezane vijesti
"10.000 kuna za 100 komada djece pokopane" "10.000 kuna za 100 komada djece pokopane"
Skandalozno pismo biskupa patrijarhu SPC: Jastrebarsko nije bio logor već prihvatilište Skandalozno pismo biskupa patrijarhu SPC: Jastrebarsko nije bio logor već prihvatilište
Najčitanije
  • Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
    8h 11m
    2
  • Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
    8h 43m
    0
  • Održan vaskršnji koncert i promovisana knjiga o crkvi u Pofalićima (FOTO)
    11h 59m
    0
  • Đoković sa kacigom izašao među navijače (VIDEO)
    8h 52m
    0
  • Policajac uboden nožem!
    3h 54m
    0