Свеска гробара Иловара најпотреснији документ о умирању дјеце у логору Јастребарско

26.07.2022. 10:34
4
ИЗВОР: srna.rs

 Директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић изјавила је данас да је свеска гробара Фрање Иловара, који је по наређењу часних сестара данима сахрањивао мртве малишане, један од најпотреснијих докумената о умирању дјеце у Логору Јастребарско.

- Дјечија тијела, каже гробар, била су спакована у киштре и сандуке. Да би их што више стало у један сандук, силом су затварани поклопци. У једној киштри могло је бити и по осморо до 10 дјеце - наведено је у свесци гробара Иловара, која се чува у Музеју на Мраковици.

Реагујући на писмо загребачкиx надбискупа, који негирају да је у Јастребарском и Сиску био логор за дјецу у Другом свјетском рату, Тулековићева је навела да је чувар гробља сахрањену дјецу рачунао на "куне" и "комаде", а да је рачуне својим потписом овјеравала часна сестра Гауденција.

На првој страници дневника записано је да је 22. јула 1942. сахрањено 107 дјеце. Онда стоји рачун и потврда: "Примио на рачун копања гробова 10.000 куна за 100 комада дјеце покопане".

У медијима је јуче објављено писмо које су хрватски бискупи упутили Његовој светости патријарху српском Порфирију.

Два мјесеца од одлуке Светог архијерејског Сабора СПЦ и двије седмице од првог обиљежавања празника Свете дјеце новомученика јастребарских и сисачких, 13. јула, загребачки надбискупи предвођени Јоспом Бозанићем, негирају да је у Јастребарском и Сиску био логор за дјецу у Другом свјетском рату, већ тврде да је то било "прихватилиште" у којем су наводно часне сестре лијечиле дјецу.

У опширном отвореном писму објављеном на сајту Загребачке надбискупије патријарху српском Порфирију, Сабор Српске православне цркве се оптужује да је овом одлуком и обиљежавањем, како кажу, прихватио реторику и комунистичку пропаганду која је, тврде, препуна неистина и манипулација којима се наводно недужнима покушава подметнути кривица.

Они тврде и да СПЦ шири неистине везане за улогу Римокатоличке цркве у Хрватској и надбискупа Алојзиоја Степинца у Другом свјетском рату и да га клевеће.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Titoizam 27.07.2022. 15:20
    Hrvati su takvi, kakvi su. Ama šta su Srbi radili 70godina? Što su šutili? Eto vam Titoizam.
    Naprijed komunjara, ugasite srbstvo.
  • Generic placeholder image
    Neven 26.07.2022. 23:45
    Tako je skijaš, misli da je to rekao naš veliki pjesnik i diplomata Jovan Dučić.
  • Generic placeholder image
    Марко 26.07.2022. 11:24
    "Хрвати су најгори и најпоганији народ на свијету и са њима не треба никакав посао договарати. Скупо ће нас коштати!"- овим ријечима се обратио Живојин Мишић краљу Александру када је дошао на идеју Југославије.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 26.07.2022. 11:06
    Hrvati su najhrabriji narod na svijetu. Ne zato šte se ničega ne boje već zato što se ničega ne stide.
Повезане вијести
"10.000 куна за 100 комада дјеце покопане" "10.000 куна за 100 комада дјеце покопане"
Скандалозно писмо бискупа патријарху СПЦ: Јастребарско није био логор већ прихватилиште Скандалозно писмо бискупа патријарху СПЦ: Јастребарско није био логор већ прихватилиште
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    21h 58m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    7h 31m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    22h 8m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    7h 37m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    7h 35m
    0